IMG_9781 (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – De vrienden Sem Eisinga (11) en Jan van der Sluijs (12) uit Nieuw-Lekkerland deden woensdag 13 april 2016 een bijzondere ontdekking. Zij zagen langs de oever van de Lek, ter hoogte van de watertoren in Nieuw-Lekkerland, een bever zitten. “Hij zat op een zandbank en leek uitgeput. Toen hij er vijf uur later nog zat hebben we de dierenambulance gebeld,” vertellen de tieners.

Klasse
Medewerkers van dierenambulance De Kattenmand kwamen ter plaatse en wisten met enige moeite het dier met een soort lasso te vangen en mee te nemen in een hondenbox. “We hebben hem daarna naar een opvang in Delft gebracht. Daar vertelden ze dat als de bever niet was gevonden, het waarschijnlijk slecht met hem was afgelopen door kou en gebrek aan voedsel. Klasse werk van die jongens dat ze het gemeld hebben,” aldus Herman Bentlage van de dierenambulance.

Vrouwtje
Omdat de mensen van de opvang in Delft het vermoeden hadden dat het vrouwtje van de bever nog ergens in de buurt van de rivier de Lek zat, werd besloten om het dier zo snel mogelijk weer vrij te laten.

Zwemmen
Donderdagavond was het al zover en werd de kooi, onder toeziend oog van de vinders Sem en Jan, langs de rivier gezet. Na enig aarzelen klom de bever uit de kooi en zwom de Lek in.

Willem
De vrienden Sem en Jan, die regelmatig in het gebied komen om te spelen, beloofden aan de mensen van de dierenambulance de situatie in de gaten te houden. Sam en Jan weten behoorlijk veel over bevers en hun gedrag en leefgebied. “Dat komt doordat we elk jaar op excursie gaan naar de Biesbosch,” vertellen ze. De jongens hebben de bever de naam ‘Willem’ gegeven. “Geen Willem Wever, maar Willem bever,” lachen de twee.

Unicum
“Ook voor ons is dit echt een unicum. Hoe en waarom de volwassen bever in ons gebied is gekomen blijft een raadsel, want in tegenstelling tot rivierotters zwemmen bevers nooit de rivier op en af,” aldus Bentlage van de dierenambulance.

 

IMG_9768 (Medium) IMG_9772 (Medium) IMG_9775 (Medium)

IMG_9781 (Medium)

IMG_9789 (Medium)