IMG_1613 (Medium)ALBLASSERDAM – De Forensische Opsporing van de politie en een brandonderzoeker van de brandweer hebben dinsdag 1 maart 2016 onderzoek gedaan naar de brand die in de nacht van maandag op dinsdag 1 maart woedde bij de entree van MFC Maasplein aan de Maasstraat in Alblasserdam. Door de brand ontstond flinke schade aan de ingang van het gebouw. De politie en brandweer gaan voorlopig niet uit van brandstichting, al wordt die mogelijkheid nog niet helemaal uitgesloten.

Bloembak
“Wel is vastgesteld dat de brand niet is ontstaan in de container die naast het gebouw stond. Daar leek in het begin wel sprake van te zijn. Waarschijnlijk is het vuur bij de bloembak die voor de deur stond ontstaan,” vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Onbedoeld
Volgens een woordvoerder van de politie is er mogelijk een peuk uitgedrukt in de plantenbak. “Of er sprake van opzet of niet, durven we nog niet te zeg, maar het kan heel goed zijn dat de brand onbedoeld is veroorzaakt.”

Buurtpreventie
Opvallend detail is dat mensen van de buurtpreventie om 23.00 uur al een branderige lucht roken. Een oorzaak kon toen niet achterhaald worden. Even na 03.30 uur werd de brandweer opgeroepen en stond de entree van het gebouw in lichterlaaie.

Buurtonderzoek
De politie heeft dinsdag een buurtonderzoek gehouden. Als mensen die nog niet met de politie gesproken hebben meer informatie hebben over het ontstaan van de brand, worden zij verzocht contact op te nemen met de politie via het nummer 0900-8844.

Burgemeester
Burgemeester Jaap Paans bracht dinsdagochtend een bezoek aan MFC Maasplein om de gebruikers van het pand een hart onder de riem te steken. Hij sprak met de mensen om hulp aan te bieden. In het pand bevinden zich Leerwerkbedrijf Smile, basisschool ‘t Nokkenwiel, de BSO en de kinderopvang. Alle bleven dinsdag gesloten. De kinderen van dagopvang Wasko, de BSO en werden elders opgevangen. De kinderen van ’t Nokkenwiel kregen vrij en de medewerkers van Smile bleven een dag thuis vanwege de opruimwerkzaamheden en de kou in het gebouw.

Vrij
De kinderen van basisschool ’t Nokkenwiel (locatie Maasplein) hebben ook woensdag nog een dag vrijaf. Het is de bedoeling dat donderdag de lessen weer beginnen. Ook de kinderen van kinderopvang Syndion blijven nog een dag thuis. “Er moet onder meer nog wat lesmateriaal schoongemaakt worden. Donderdag gaan we, naar aanleiding van de brand, de nodige activiteiten doen, om met de kinderen te praten over wat hen bezighoudt. De burgemeester heeft aangeboden om langs te komen voor een praatje met de kinderen,” aldus schooldirecteur Herman Oldenhuis.

Ingrid van Sluijsdam, directeur van het leerwerkbedrijf  Smile zegt van geluk te spreken dat de brand beperkt is gebleven tot de ingang van het pand. ”Het had veel erger gekund maar de schade aan het pand is wel groot”.

Televisie
In het televisieprogramma ‘Hart van Nederland’ en in het journaal van RTV Rijnmond wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de brand.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_1565 (Medium)

IMG_1577 (Medium)

IMG_1610 (Medium)

IMG_1613 (Medium)

IMG_1623 (Medium)

IMG_1626 (Medium)

IMG_1645 (Medium)

IMG_1665 (Medium)

IMG_1676 (Medium)

IMG_1693 (Medium)