IMG_1216 (Medium)ALBLASSERDAM – De laatste twee torenkranen in Alblasserdam gingen in 2009 tegen de vlakte. Ook in de rest van de regio verdwijnen door modernisering, sluiting of fusie van scheepsbouwbedrijven de hoge (scheepsbouw) kranen. In opdracht van Stichting Groene Hart gingen de Alblasserdamse kunstenaars Roel en Marry Teeuwen aan de slag om te laten zien hoe een kraan, genomineerd voor de sloop, ook op een andere manier zijn plek in de regio zou kunnen behouden als kunstwerk. Afgelopen week werd de ‘kranen-kunstwerkexpositie’ officieel geopend in Landvast in Alblasserdam.

Ontwerpen
Vertegenwoordigers van organisaties die zich met erfgoed bezig houden en individuele geïnteresseerden waren aanwezig bij de opening van de kranen-kunstwerk expositie. Kunstenaars echtpaar Marrie en Roel Teeuwen uit Alblasserdam, die zelf jarenlang zicht hadden op de inmiddels verdwenen scheepskranen op het Zuiderstek, hadden een aantal ontwerpen voor kunstwerken gemaakt die een kraan als basis hebben. Aanleiding voor de expositie is het feit dat de hoge (scheepsbouw) kranen in de Merwedezone aan het verdwijnen zijn.

Erfgoedlijnen
Directeur Sjoerd Veerman van de Stichting Groene Hart stipte in zijn openingswoord het belang van de rol van de provincie aan bij het behoud van cultureel erfgoed; de provincie Zuid Holland heeft zogenaamde ‘erfgoedlijnen’ aangewezen en de expositie is een project in het kader van de erfgoedlijn Waterdriehoek dat bestaat uit Kinderdijk (e.o), de Biesbosch en Dordrecht.

Schoonheid
Kunstenaar Roel Teeuwen probeerde de vele aanwezigen er van te doordringen dat schoonheid soms in hele kleine dingen kan zitten, net zo goed als in de ‘stalen reuzen’ die nog verspreid langs de dijk staan. Met de ontwerpen wil hij mensen aan het denken zetten hoe een kraan, genomineerd voor de sloop, ook op een andere manier zijn plek in de regio zou kunnen behouden. Zo presenteerde Roel een plateau van een torenkraan, dat dienst zou kunnen doen als een plateau aan de waterkant. Verder presenteerde hij een contragewicht dat ergens neergelegd zou kunnen worden om de mens zijn eigen nietigheid te laten ervaren. Tot slot had de kunstenaar een idee om de cabine van een torenkraan ergens op hoogte te plaatsen aan bijvoorbeeld een gebouw.

Hek bij kazerne
Kunstenares Marry Teeuwen bedacht een hek dat niet alleen een periode afsluit, maar ook een opening geeft om de historie van de streek levendig te houden. Een hek tussen de muur van de brandweerkazerne en de loods van Oceanco. Met een paar centimeter achter dat gewone hek twee kranen, uitgesneden uit een staalplaat, zodat er diepte ontstaat en het net lijkt of er nog twee grote torenkranen staan.

Expositie
De expositie met de ideeën van de kunstenaars is nog te zien tot 29 maart 2016 in cultureel centrum Landvast Alblasserdam. Daarna vertrekt de expositie naar het Baggermuseum in Sliedrecht.

Foto’s: Peter Stam.

(de foto’s van de afbraak van de torenkranen  (onderste 7 foto’s) zijn gemaakt in april 2009)

IMG_1203 (Medium) IMG_1205 (Medium) IMG_1209 (Medium) IMG_1212 (Medium) IMG_1216 (Medium) IMG_1259 (Medium) IMG_1269 (Medium) IMG_1270 (Medium) IMG_1274 (Medium) IMG_1292 (Medium) IMG_1295 (Medium) IMG_4559 (Medium) IMG_4616 (Medium) IMG_4777 (Medium) IMG_4807 (Medium) IMG_4865 (Medium) IMG_4875 (Medium) IMG_5154 (Medium)