IMG_1236 (Medium)ALBLASSERDAM – Een wielrenner uit Ridderkerk is vrijdagmiddag 26 februari 2016 gewond geraakt, nadat hij met zijn fiets tegen een auto botste. Het ongeval gebeurde op het fietspad langs het Cortgene, ter hoogte van de Alblasserwerf in Alblasserdam. De Ridderkerker fietste over het fietspad en werd over het hoofd gezien door een automobiliste die de Alblasserwerf wilde verlaten. De politie en een ambulance kwamen met spoed ter plaatse. De man is ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Levensgevaarlijk
Volgens buurtbewoners is het wachten op meer ongevallen. Met name de steile in/ uitritten vanaf het Cortgene naar de Alblasserwerf zouden voor gevaarlijke situaties zorgen. “Als ik met de auto van de dijk De Klipper in wil rijden, zie ik op het moment van oversteken van het fiets -en voetpad alleen mijn motorkap, vanwege de steile helling. En het fietspad wordt veel gebruikt. Onder meer door mensen die gebruik maken van de Waterbus,” vertelt één van de buurtbewoonsters. Haar overbuurman vult aan: “Het is zo steil, dat fietsers soms direct de drukke dijk opschieten en niet meer kunnen remmen. Het is levensgevaarlijk. De gemeente zou hier echt iets aan moeten doen.”

Klachten
De politieagenten beloofden de situatie door te geven aan de wijkagent van Alblasserdam. Ook de gemeente Alblasserdam is en wordt benaderd om te zien hoe de situatie veiliger te maken is. Bij de Fietsersbond zijn inmiddels ook al klachten binnengekomen over de nieuwe situatie. De reacties hierop zijn hier te lezen http://meldpunt.fietsersbond.nl/melding/9150 . “Duidelijk een ontwerpfout: de op- en afritten hadden parallel aan de weg moeten worden aangelegd,” stelt de bond op haar website.

Brandweer
Ook de brandweer zegt een probleem te hebben om op de juiste locatie te komen door de te steile taluds.

Verlagen
Wethouder Peter Verheij (verkeer) laat weten dat de hoogte van de uitritconstructie (onderdeel van de primaire waterkering +4.60 m NAP) is bepaald door het Waterschap Rivierenland. “De ontwikkelaar en aannemer hebben zich hieraan gehouden. De aansluiting met de dijk is tijdelijk ingericht. Sinds de jaarwisseling is de gemeente samen met de bewonerscommissie Alblasserwerf met het Waterschap in overleg om de inritten te verlagen omdat wij de conclusie delen dat dit geen veilige en wenselijke situatie oplevert,” vertelt Verheij.

Wenselijk
De wethouder vervolgt: “Deze week heeft het Waterschap Rivierenland laten weten dat wij bij beide inritconstructies een verlaging mogen toepassen. Samen met de definitieve inrichting van de dijk conform het inrichtingsplan Dijklint ontstaat dan een wenselijke situatie. Wij kunnen nu het ontwerp definitief maken en de resterende uitvoering ter hand gaan nemen. De fietsers zullen daarbij via een op- en afrit zoals bij de rest van de dijk aangebracht is op- en van het fietspad af kunnen komen.”

IMG_1236 (Medium)

IMG_1219 (Medium) IMG_1221 (Medium) IMG_1238 (Medium) IMG_1246 (Medium)