IMG_8605 (Medium)ALBLASSERDAM – Lucas van der Rhee wil een professionele film gaan opnemen in Alblasserdam.  De eerste opnames moeten eind augustus, begin september gemaakt worden. “Het wordt een film van ongeveer drie kwartier, deels autobiografisch” vertelt Lucas die in Alblasserdam opgroeide en sinds een jaar in Amsterdam woont om zich te richten op ‘film’. Voor de film is naar schatting 25.000 à 30.000 euro nodig. Dit bedrag wil de twintiger middels ‘crowdfunding’  bij elkaar krijgen. 

Lucas heeft in de afgelopen periode veel film-ervaring opgedaan op verschillende sets. Tegenwoordig werkt hij als begeleider van kind-acteurs voor een nieuwe kinderserie van Zapp. “Je leert zo heel veel filmmakers kennen, op die manier kan je een complete crew en cast bij elkaar verzamelen zodra je zelf een film wil maken en dat is nu het geval.’’

Rijzenwiel 
Lucas groeide op in een gezin met negen kinderen en woonde langs de Oost-Kinderdijk in het Damdorp. Lucas verduidelijkt: “Vlakbij de Waal (Het Rijzenwiel,red.). De beelden zullen voor een groot deel op en rondom dit water worden opgenomen. Ik wil daarom de hele crew naar Alblasserdam halen en met z’n allen in mijn ouderlijk huis overnachten, dat is goedkoop en nog eens heel gezellig ook. Mochten er nog figuranten nodig zijn die periode dan mogen de Alblasserdammers zich natuurlijk melden, haha’’

Stemmen
Het is de bedoeling dat de film door professionals wordt gemaakt. “Met goede acteurs, professioneel materiaal en een goede crew.” Er is zelfs een kans dat Lucas, die de film zelf gaat regisseren, hulp krijgt van de Amsterdam Film School. Hij heeft namelijk onlangs een scene gemaakt, met Bianca Krijgsman en Jim Deddes, waarmee hij een opleiding ‘regie’ kan winnen. Samen met nog vier andere inzenders staat Lucas inmiddels in de finale. ‘’Dat zou super fijn zijn natuurlijk, zo kan ik mijn script dat ik aan het schrijven ben verder uitwerken, draaiplanningen maken en me volledig richten op de draaidagen met behulp van de Filmschool. Dat zou super zijn als Alblasserdam me daarbij helpt!’’ Tot aanstaande woensdag kunnen mensen op hem stemmen. Stemmen kan HIER.

Zomerfilm
De speelfilm wordt volgens Lucas een echte ‘zomerfilm’. Hij vertelt: “Het gaat over een gezin met negen kinderen, waarin de jongste de hoofdrol heeft. Ondanks de grootte van het gezin besluiten de ouders traditiegetrouw, zoals iedere zomer, een vakantiekind te nemen. Een film over onuitgesproken verliefdheid, puberteit en het lief en leed van de enorme familie.”

Europa Kinderhulp
Lucas vervolgt: “Mijn ouders namen vroeger iedere zomer een Frans, Duits of Engels vakantiekindje van de organisatie ‘Europa Kinderhulp’. Die kinderen mochten via de organisatie op vakantie omdat hun ouders daar geen geld voor hadden en de thuissituatie van al die kindjes slecht was. Negen kinderen en dan ook nog eens een vakantiekind, dat is een hele hoop, ‘maar als je er al negen hebt, is een extra kind natuurlijk geen probleem’ waren mijn ouders van mening. Moet je nagaan hoe dat voor die kinderen was om in een gezin terecht te komen met negen kinderen. Veel scenes die ik heb geschreven zijn dus gebaseerd op waargebeurde verhalen. De film wordt grotendeels autobiografisch.’’

Filmfestival
Wanneer de film af is, durft de Amsterdammer nog niet te zeggen. “Ik wil hem het liefst voor het Nederlands Filmfestival af hebben, zodat ik hem daar kan inzenden. Ik zal de film zelf moeten promoten bij filmfestivals. En natuurlijk zou het gaaf zijn als m’n film in Landvast in première gaat. Maar eerst eens zorgen dat die film er komt!”

Crowdfunding
Voor die tijd moet wel het geld binnengehaald zijn. “Dat moet lukken. Ik wil rond mei starten met crowdfunden, dat is een alternatieve wijze om je film te financieren. Alblasserdammers kunnen dan doneren als ze willen. De details hierover volgen dan.”

Foto’s: Lisa van der Rhee.

 

thumb_IMG_8630_1024 (Medium)