IMG_8779 (Medium)ALBLASSERDAM – Bij staalbedrijf Nedstaal aan de Rapenburg in Alblasserdam is maandagavond 1 februari 2016 een calamiteitenoefening gehouden. Er was in scène gezet dat een medewerker met zijn been onder een stalen knuppel terecht was gekomen en dat zijn collega staal tegen zijn hoofd had gehad.

Burgemeester
Aan de vrijwilligers van brandweer Alblasserdam, medewerkers van de ambulancedienst en de ‘first responders’ van Nedstaal de taak om de ‘slachtoffers’ te redden en veilig naar de ambulance te brengen. Behalve de hulpverleners deed ook burgemeester Jaap Paans als brandweerman actief mee aan de oefening. Dit was enerzijds om nader kennis te maken met de brandweer van Alblasserdam en anderzijds om nader kennis te maken met Nedstaal. Paans mocht onder meer, onder begeleiding, werken met een hydraulische spreider, waarmee hij de ‘gevallen’ stalen knuppel (800 kilo) op mocht tillen.

Evaluatie
Aan het einde van de avond werd door alle partijen geëvalueerd. Komende twee weken worden er nog twee oefeningen bij het staalbedrijf gehouden. Burgemeester Paans liet via Twitter weten: “Oefenavond deel één afgelopen: ‘slachtoffers’ vakkundig gered. Evaluatie afgerond. Doelen bereikt. Wel alternatieven aanpak nabesproken.”

First responder
Tot voor kort had staalbedrijf Nedstaal een eigen brandweer. Enkele maanden geleden is besloten om die bedrijfsbrandweer, na tientallen jaren van activiteit, op te heffen en meer in te gaan zetten op het voorkomen van calamiteiten. Ook zijn meer dan 25 eigen medewerkers van Nedstaal opgeleid tot ‘first responder’ (dit zijn medewerkers die zijn opgeleid om bij een ongeval of calamiteit als eerste ter plaatse de noodzakelijke hulp te verlenen, alvorens de hulpdiensten aanwezig zijn).

Meer oefeningen
Om de ‘first responders’ zo goed en realistisch mogelijk te trainen en de brandweer van Alblasserdam wegwijs te maken in de fabriek, organiseert Nedstaal een drietal calamiteitenoefeningen. De oefeningen zijn onderdeel van een groter plan. In de toekomst zal Nedstaal nog meer oefeningen organiseren, met en zonder de brandweer. Eind 2016 staat ook nog een grote oefening in de planning, samen met de brandweer.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_8669 (Medium) IMG_8698 (Medium) IMG_8703 (Medium) IMG_8713 (Medium) IMG_8718 (Medium) IMG_8723 (Medium) IMG_8726 (Medium) IMG_8727 (Medium) IMG_8741 (Medium) IMG_8742 (Medium) IMG_8779 (Medium) IMG_8780 (Medium) IMG_8801 (Medium) IMG_8811 (Medium) IMG_8819 (Medium)