IHC KinderdijkKINDERDIJK – De directie van scheepsbouwer Royal IHC en de Vakverenigingen FNV, CNV en RMU hebben woensdag 16 december 2015 een principeakkoord bereikt over de voorwaarden van het sociaal plan dat het kader en vangnet vormt voor de geplande ontslagen bij IHC. Beide partijen geven aan positief te staan tegenover het bereikte resultaat.

Tewaterlating
Als gevolg daarvan hebben de vakbonden de geplande acties opgeschort. Er zou vrijdag gestaakt gaan worden. Verder zouden er acties plaatsvinden tijdens de tewaterlating van de Jun Yang 1, een sleephopperzuiger voor het Chinese Guangzhou Dredging Company.

Positief
De teksten van het principeakkoord worden momenteel uitgewerkt. Daarna zullen de bonden dit principeakkoord zo snel mogelijk en met een positief advies voorleggen aan hun leden. Dat is waarschijnlijk begin 2016. Tevens zullen de bonden de Ondernemingsraad informeren.

Ultimatum
De vakbonden hadden dinsdag een ultimatum gesteld aan IHC. Als het bedrijf niet binnen 48 uur op de eisen in zou gaan, zou overgegaan worden tot acties. Een belangrijk aspect in het sociaal plan is onder meer honderd procent aanvulling voor medewerker van 62 jaar en ouder die ontslagen worden. Een ander punt is de begeleiding van werk naar werk en een hogere beëindigingsvergoeding voor mensen die ontslagen worden.

Ontslagen en sluitingen
In juni 2015 werd bekend dat bij IHC honderden banen gaan verdwijnen. Het scheepsbouwbedrijf moet reorganiseren vanwege teruggelopen bestellingen door de lage olieprijs en voor de grote order uit Brazilië was extra personeel ingehuurd. Van de ruim 3000 vaste werkkrachten verdwijnen circa 500 banen en gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf onvermijdelijk. IHC wil voortaan alleen nog in Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk schepen maken. In Sliedrecht gaat de scheepshelling dicht maar hier worden alle andere productieactiviteiten van IHC, zoals uitrusting van schepen, geconcentreerd. In Hardinxveld-Giessendam ligt de werf al stil en IHC gaat deze sluiten en verkopen. Tot slot wordt een deel van de productie naar het buitenland gebracht.

IHC Kinderdijk