foto3 (Medium)OUD-ALBLAS – Zeven gezinnen in Oud-Alblas en Bleskensgraaf hebben afgelopen week extra gekookt voor de vluchtelingen uit de Bleskensgraafse crisisnoodopvanglocatie. De groep van dertig vluchtelingen werd opgehaald door de vrijwilligers waarna de Eritreeërs aan konden schuiven bij de gezinnen in Molenwaard.

De gezinnen meldden zich aan via het flinke vrijwilligersnetwerk dat met hulp van twee vrijwilligerscoördinatoren is ontstaan. De groep vrijwilligers verzorgt inmiddels tal van activiteiten: Nederlandse les, voetballen, fietsles op een besloten terrein en begeleiding naar de kerk op zondag. Afgelopen week schoven de vluchtelingen aan bij zeven gezinnen waar ze nasi, macaroni en andere schotels meeaten.

Handen en voeten
Teus Vlot, een van de vrijwilligers vertelt: “Aan het einde van de dag hebben we vier jongens opgehaald, waarvan de oudste 22 jaar was. We aten chili con carne en Eritreese groenteschotel met rijst. Naar mijn idee viel het goed in de smaak. Er werd de tijd genomen om van het eten te genieten. We hebben gezien dat ze het op prijs stellen dat we ze thuis hebben uitgenodigd om mee te eten. En wij vinden het op onze beurt fijn om te doen. Het is leuk om met elkaar met handen en voeten duidelijk te maken wat je wilt zeggen. Een jongen sprak redelijk Engels, dat hielp bij de gesprekken.”

Waar doe je goed aan?
Met enige aarzeling vertelt Teus Vlot: “Gastvrij zijn voor de vreemdeling is een mooi ding, maar we kunnen ze niet constructief helpen, honderden miljoenen mensen leven zoals zij. Wel hebben we geprobeerd hun eventjes een warm thuis te geven in, het voor hun vreemde, Nederland. Je vraagt je af waar je goed aan doet. Ze moeten weer verder, misschien wel terug naar Eritrea. Een lastig vraagstuk als je in hun donkere ogen hebt gekeken.”

Wereldbol
Na het eten hebben we de wereldbol erbij gepakt. Zij maakten duidelijk hoe hun lange reis naar Nederland is verlopen. Tot slot hebben we een rondje door de polder gemaakt. Ik heb ze nog even mijn bedrijf in Sliedrecht laten zien. Ze vonden het, als echte jonge mannen, zichtbaar leuk.”

Fietsles
Vlot meldde zich al eerder aan als vrijwilliger. Hij zorgde er voor dat er fietsen beschikbaar kwamen voor fietslessen. “Op die fietsen krijgen de vluchtelingen, van weer andere vrijwilligers, fietsles op. Ja, wel op een besloten terrein. Niet op de openbare weg. Dat is nog effe te link.”

Opvang
Eind oktober kwamen de dertig vluchtelingen uit Eritrea aan in Bleskensgraaf. De groep is afkomstig uit de 72-uurs opvang van de gemeente Dordrecht. De groep Eritreeërs die Bleskensgraaf opvangt bestaat uit vijf kinderen in de leeftijd van twee tot en met twaalf jaar, zestien vrouwen en negen mannen. De volwassenen van de groep zijn rond de dertig jaar oud. De oudste vluchteling is ongeveer veertig jaar.

Foto’s: Teus Vlot.

foto3 (Medium)

foto1 (Medium) foto2 (Medium)