G-snake afvalbakken moeten zwerfvuil bij McDonald’s verminderen

IMG_0640 (Medium)ALBLASSERDAM – Mensen die graag afval via hun raampje uit de auto gooien, kunnen dit vanaf heden ongestraft op drie plekken langs de Kelvinring in Alblasserdam doen. Vrijdag 28 augustus 2015 werden daar namelijk zogenoemde G-snake afvalbakken in gebruik genomen. Deze bakken zijn langwerpig van vorm en bedoeld om gebruikers van de McDrive van de McDonald’s en andere automobilisten de mogelijkheid te bieden om hun afval, zittend vanuit hun auto, in de bakken te gooien.

NederlandSchoon en de gemeente Alblasserdam hebben ervoor gezorgd dat deze speciale afvalbakken geplaatst zijn. Om de aandacht te vestigen op deze bakken hebben wethouder Peter Verheij en manager Paul van Dijk van McDonald’s Alblasserdam vrijdagochtend het bord dat hoort bij de G-Snake onthuld. Peter Verheij: “We hopen mensen op deze manier te stimuleren hun afval in deze bakken te gooien en niet op straat. Zo werken we samen aan het verminderen van zwerfafval en een schoner Alblasserdam.”

De bakken worden met de hand geleegd door medewerkers van McDonald’s en moet er toe leiden dat het zwerfafval in de omgeving afneemt.

Anne van Santen, projectleider bij NederlandSchoon: “De bak is al eerder met succes uitgeprobeerd. Door de bak nu op verschillende locaties te plaatsen, doen we kennis en ervaring op hoe de bak zo optimaal mogelijk in te zetten. Met name bij uitvalswegen van fastfoodrestaurants zien we op veel plekken in Nederland een zwerfafvalprobleem. De G-snake speelt in op het gemak voor de automobilist en maakt daarmee de drempel om afval op een juiste manier weg te gooien, zo laag mogelijk. Wij hopen dat de G-snake zijn weg ook naar andere gemeentes zal vinden, om  daarmee zwerfafval langs wegen te bestrijden.”

McDonald’s in Alblasserdam besteedt nu per week gemiddeld veertig à vijftig uur aan het opruimen van afval rondom het fastfoodrestaurant.

IMG_0634 (Medium) IMG_0640 (Medium) IMG_0659 (Medium) IMG_0661 (Medium)

20 reacties

 1. Zwerfvuil is niet fijn, maar deze bakken vind ik niet mooi. De omgeving wordt er m.i. niet mooier op.

 2. Beter een lelijke vuilnisbak dan een berg zwerfvuil, Ria!

  (Je kunt natuurlijk ook zelf met een vuilniszak gaan lopen en de troep opruimen…)

 3. Mc Donald’s weg, probleem opgelost ??
  Het is een bedrijven terrein en geen park ( hoewel sommigen het wel een “Parc” noemen)

 4. Waarom moeten de gemeente Alblasserdam (wij allemaal), de stichting Nederland schoon (ook gemeenschapsgeld) bijdragen aan het afvalprobleem van McDonalds en haar asociale klanten?

  Luister even aso’s: Als je door de McDrive gaat en je eet je menu-tje in je auto op, prima, maar doe dan je afval even in één van de vele afvalbakken.

  Dan hoeft er geen gemeenschapsgeld naar jouw asociale gedrag!
  Fijn toch? Gaan jouw gemeentelijke ook niet omhoog…

 5. Wanneer je wat in de auto opeet, kan je je afval toch gewoon meenemen naar huis? Lijkt me niet zo moeilijk. Zorg desnoods voor plastic tasjes in je auto.

 6. Gaat niet helpen want in een straal van 10 km vind je de rotzooi van de mcD terug dat het aso volk uit de auto pleit, ik zeg: €1000,-bekeuring, dat helpt.

 7. Wat ik graag nog wil zien, zijn afvalbakken tussen de keizerweg in Papendrecht en de torenbrug in Alblasserdam. In heel dit traject is geen een vuilnisbak te bekennen!

 8. Volgens mij zijn die a- socialen die bij Mac-Donald eten allemaal stiekeme eters die hun vuil niet thuis in de bak durven te gooien.Kijk maar is bij de portiersloge.
  Welterusten

 9. Kees@ ; Idd , er heeft blijkbaar niemand bij stil gestaan dat kraaien EN kouwen overal de openbare vuilnisbakken [ waar geen klep op zit ] leeg roven voor etensresten dus zal waarschijnlijk het zwerfafval meer worden .

 10. Super oplossing!
  Ik hoop dat ze nog op meer plaatsen komen. Ik merk dat er al veel mensen gebruik van maken. De bak ligt goed vol. Ik vind hem helemaal niet lelijk, leuke grappige vorm en naam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *