IMG_0640 (Medium)ALBLASSERDAM – Mensen die graag afval via hun raampje uit de auto gooien, kunnen dit vanaf heden ongestraft op drie plekken langs de Kelvinring in Alblasserdam doen. Vrijdag 28 augustus 2015 werden daar namelijk zogenoemde G-snake afvalbakken in gebruik genomen. Deze bakken zijn langwerpig van vorm en bedoeld om gebruikers van de McDrive van de McDonald’s en andere automobilisten de mogelijkheid te bieden om hun afval, zittend vanuit hun auto, in de bakken te gooien.

NederlandSchoon en de gemeente Alblasserdam hebben ervoor gezorgd dat deze speciale afvalbakken geplaatst zijn. Om de aandacht te vestigen op deze bakken hebben wethouder Peter Verheij en manager Paul van Dijk van McDonald’s Alblasserdam vrijdagochtend het bord dat hoort bij de G-Snake onthuld. Peter Verheij: “We hopen mensen op deze manier te stimuleren hun afval in deze bakken te gooien en niet op straat. Zo werken we samen aan het verminderen van zwerfafval en een schoner Alblasserdam.”

De bakken worden met de hand geleegd door medewerkers van McDonald’s en moet er toe leiden dat het zwerfafval in de omgeving afneemt.

Anne van Santen, projectleider bij NederlandSchoon: “De bak is al eerder met succes uitgeprobeerd. Door de bak nu op verschillende locaties te plaatsen, doen we kennis en ervaring op hoe de bak zo optimaal mogelijk in te zetten. Met name bij uitvalswegen van fastfoodrestaurants zien we op veel plekken in Nederland een zwerfafvalprobleem. De G-snake speelt in op het gemak voor de automobilist en maakt daarmee de drempel om afval op een juiste manier weg te gooien, zo laag mogelijk. Wij hopen dat de G-snake zijn weg ook naar andere gemeentes zal vinden, om  daarmee zwerfafval langs wegen te bestrijden.”

McDonald’s in Alblasserdam besteedt nu per week gemiddeld veertig à vijftig uur aan het opruimen van afval rondom het fastfoodrestaurant.

IMG_0634 (Medium) IMG_0640 (Medium) IMG_0659 (Medium) IMG_0661 (Medium)