rechterALBLASSERDAM – Een 41-jarige man uit Alblasserdam is dinsdag 11 augustus 2015 door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur voor het mishandelen van twee vrouwen. Hoewel de Damdorper het er niet mee eens was, ging hij, om er vanaf te zijn, akkoord met de opgelegde straf.

Nekklem
De veertiger ging volgens het Openbaar Ministerie op 27 juni 2014 zijn boekje te buiten, toen zijn ex-vrouw verhaal bij de man kwamen halen na een voorval met een gevonden katje. “U sloeg uw mevrouw De R. met gebalde vuisten tegen het hoofd, gaf haar een klap en pakte haar in een nekklem. Verder schopte u uw ex tegen haar bovenbeen en gaf haar een vuistslag op haar slaap,” beschuldigde de officier van justitie de man.

Noodweer
De 41-jarige reageerde met: “Ze kwamen met zijn drieën bij mij aan huis verhaal halen, sloegen een ruit in en begonnen mij te slaan. Ik heb toen uit noodweer teruggeslagen. Ik kon niet weggaan, want in huis lagen nog twee kinderen. En wat betreft die nekklem, dat is niet waar. Ik weet niet eens hoe je zoiets zou moeten doen.”

Politie
Wat de Damdorper betreft heeft de politie haar werk niet goed gegaan. “Ze gingen wel gelijk bij mijn ex langs, maar voor mijn verhaal hadden ze geen tijd. Als ze wel langs waren gekomen, hadden ze kunnen zien dat ik ook gewond was geraakt en de scheuren in mijn kleren had. Mijn ex had hier moeten zitten. Niet ik.”

Zwarte piet
De officier van justitie eiste een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter vond dit veel te zwaar. “Ik heb het idee dat u in dit verhaal echt niet de enige boeman bent. Zij gingen verhaal halen en geven u de zwarte piet. Zo te horen hadden alle betrokkenen die moeten krijgen. U zult wel denken: ‘Ben ik dan degene die hier de prijzen op mag halen?’ Toch moet ik het doen met het dossier dat voor ons ligt en ik vind dat u die 27e juni te hard hebt uitgepakt. Er zijn klappen gevallen en ik vind dat er sprake is van mishandeling. En leg u daarom een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur op. Als u zich de komende twee jaar gedraagt – en daar heb ik alle vertrouwen in – merkt u niets van de straf.”

Definitief
De man ging, na een korte aarzeling, akkoord met het vonnis. Ook het Openbaar Ministerie deed afstand van de zaak. Dat houdt in dat de uitspraak definitief is en er geen hoger beroep meer mogelijk is.

rechter