Dorpskerk KinderdijkKINDERDIJK – De werkzaamheden aan de kerktoren van Kinderdijkse Dorpskerk aan de Molenstraat zijn afgerond. Dat meldt Verhaar Bouw uit Nieuw-Lekkerland, die de renovatie uitvoerde. In de afgelopen maanden zijn de zandstenen banden bij de ramen in de toren hersteld, is de toren opnieuw gevoegd en is de wijzerplaatverlichting hersteld.

Ton
In het totaal hebben de werkzaamheden zo’n 100.000 euro gekost. De helft werd betaald door de provincie en de andere 50.000 euro werd betaald door de gemeenteleden van de kerk. Ook de omwonenden betaalden mee.

Schade
De werkzaamheden aan de toren zouden eigenlijk later plaatsvinden, maar omdat er tijdens het luiden van de klok schade ontstond, werd de restauratie vervroegd.

Dorpskerk Kinderdijk
De Kinderdijkse Dorpskerk werd in 1923 gebouwd. De bouw werd bekostigd met gelden vanuit het testament van het echtpaar Jan Pot en Johanna C. van der Wiel. De twee waren jarenlang de eigenaren van de plaatselijke scheepsfabriek. Voor het ontwerp werd een prijsvraag uitgeschreven, die door architect Jan Wils werd gewonnen. Wils behoorde bij de kunststroming De Stijl. Dit is te zien aan de werken met vlakken en lateien. Het is ook te zien in de glas-in-loodramen, die ontworpen zijn door Theo van Doesburg. Het gebouw heeft, net als het door Van Dam gebouwde kerkorgel uit 1867, een rijksmonumentenstatus.

Foto’s: Verhaar Bouw en Peter Stam.

23118233925300_medium (Medium) Dorpskerk Kinderdijk IMG_6103 (Medium) IMG_6127 (Medium)