kinderdijk 28-7-nr2 (Large)KINDERDIJK – De maalkolk van de Overwaard in Kinderdijk is woensdag 29 juli 2015 overstroomd. Dit gebeurde halverwege de ochtend, na een flinke regenbui. Vele honderden liters water stroomden over de rand van de kom. Toeristen zagen vanaf een hoger gelegen deel toe hoe het water via de weg en de parkeerplaatsen langs de Nederwaard naar de Lage Boezem liep. Één ding werd hen direct duidelijk: zonder goed watermanagement, geen droge voeten in de polder. Software De oorzaak van de overstroming was een storing in de software, waardoor de Elshoutsluis niet open ging en het overtollige water niet op de rivier de Lek geloosd kon worden. “Er wordt nog gebouwd aan en getest met nieuwe software. Daar zitten, zoals vanochtend wel bleek, nog kinderziektes in. We zijn op het moment druk bezig met het oplossen van het softwareprobleem,” zo laat Cees Zonneveld Piek van het Waterschap desgevraagd weten. Veel gras Voor zover bij de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk bekend is, is er geen schade ontstaan door de overstroming. “Er stond gelukkig veel gras, waardoor de kade niet is ingesleten. De kade wordt trouwens in september verbeterd en verstevigd,” weet Henk Bronkhorst van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Na een kwartier wachten hield de waterstroom op en was het fiets -en wandelpad bij de Nederwaard weer toegankelijk. Foto: Hans Slob. kinderdijk 28-7-nr2 (Large)