IMG_5171 (Medium)ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse Sint Jacobus Sint Jacobus Paardenmarkt is woensdag 22 juli 2015 officieel erkend als ‘immaterieel erfgoed’. Rond het middaguur werden hiervoor de benodigde papieren ondertekend door burgemeester Jaap Paans, voorzitter van het Paardenmarkcomité Bert de Haan en directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staan enkele tientallen tradities zoals Sinterklaas, Paardenmarkt Vianen, Allerzielen, Koningsdag, Carbidschieten in Drenthe en de woonwagencultuur. Aan deze lijst wordt vanaf vandaag de Alblasserdamse Paardenmarkt, waar in het jaar 1434 al over werd geschreven, toegevoegd.

Generatie op generatie
“Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit,” legde directeur Strouken uit.

Traditie
Strouken vervolgde: “Het moet in de harten van de mensen zitten. Het is wel belangrijk dat er met de tijd meegegaan wordt, anders gaat de traditie verloren. Met het onderteken van dit document, zegt u dat u er alles aan zult doen om er voor te zorgen dat de Paardenmarkt over honderd jaar nog steeds bestaat.”

Top
Burgemeester Paans zei er trots op te zijn dat de markt aan de lijst wordt toegevoegd en sprak de wens uit dat de Alblasserdamse Sint Jacobus Paardenmarkt terecht komt in de top van de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed.

Paardenmarkt
De Paardenmarkt vindt voor het grootste deel plaats in de Kerkstraat, waar achterin de paarden zijn te vinden. De rest van de Kerkstraat, Waalsmondelaan en Reederijstraat is gereserveerd voor de talloze kramen, stalletjes en standwerkers. Hier zijn traditionele zoetigheden, bloemen, groenten, fruit en allerlei leuke hebbedingen te verkrijgen. De paardenmarkt beschikt tevens over een vermakelijk en muzikaal avondprogramma. Er worden verschillende hippische activiteiten georganiseerd en er treden bandjes op in het dorp.

IMG_5171 (Medium)

IMG_5182 (Medium) IMG_5193 (Medium)

Proost!

Proost!