IMG_7368 (Medium)ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse kunstenaars Roel Teeuwen en Marry Teeuwen-de Jong hebben zaterdag 9 mei 2015 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen de onderscheiding uitgereikt tijdens de feestelijke opening van hun overzichtstentoonstelling door Commissaris van de Koning Jaap Smit. Het echtpaar krijgt de overzichtstentoonstelling aangeboden door een speciaal daarvoor opgericht comité van tien streekgenoten ter gelegenheid van hun beider zeventigste verjaardag.

De tentoonstelling met diverse kunstwerken van het echtpaar Teeuwen wordt gehouden op het Raadhuisplein en in het sociaal cultureel centrum “Landvast”. Ook is ter gelegenheid van deze gebeurtenis een tweetal boeken in een cassette uitgegeven, waarvan het eerste exemplaar aan de Commissaris van de Koning en het kunstenaars echtpaar werd aangeboden. Een miniatuur van een van de belangrijkere werken op de tentoonstelling is, evenals de cassette, verkrijgbaar in Landvast.

T70 wordt mogelijk gemaakt door medewerking van het gemeentebestuur van Alblasserdam en bijdragen van een aantal sponsors.

 

Roel Teeuwen (70) is vanaf 1969 werkzaam als beeldhouwer. Zijn werken staan over het hele land verspreid. Tussen 1976 en 1993 was hij docent plastische vormgeving aan onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool Holland in Diemen en de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarnaast was en is hij op bestuurlijk terrein actief. Zo zette hij zich vanaf 1969 in uiteenlopende bestuurlijke functies in voor onder meer de Stichting Werkgroep B.K. Rotterdam, de Artotheek Rijnmond, de Commissie C.B.K. Dordrecht, het Overleg B.K. van de Culturele Raad Zuid-Holland, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Stichting Kunstwegen. Ook was hij betrokken bij het platform overleg van het ministerie van WVC/OCW en actief lid van een groot aantal gemeentelijke adviescommissies op het terrein van de beeldende kunst. Teeuwen is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. Door zijn deelname aan exposities, presentaties en jurering is Roel Teeuwen ook internationaal bekend in onder andere Japan, Canada en Argentinië. Naast zijn vele werk voor de beeldende kunst is Teeuwen ook actief als bestuurslid en vrijwilliger van de Lions club Alblasserwaard Souburgh en vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 ‘Dam’.

Roel Teeuwen (70) is vanaf 1969 werkzaam als beeldhouwer. Zijn werken staan over het hele land verspreid. Tussen 1976 en 1993 was hij docent plastische vormgeving aan onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool Holland in Diemen en de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarnaast was en is hij op bestuurlijk terrein actief. Zo zette hij zich vanaf 1969 in uiteenlopende bestuurlijke functies in voor onder meer de Stichting Werkgroep B.K. Rotterdam, de Artotheek Rijnmond, de Commissie C.B.K. Dordrecht, het Overleg B.K. van de Culturele Raad Zuid-Holland, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Stichting Kunstwegen. Ook was hij betrokken bij het platform overleg van het ministerie van WVC/OCW en actief lid van een groot aantal gemeentelijke adviescommissies op het terrein van de beeldende kunst. Teeuwen is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. Door zijn deelname aan exposities, presentaties en jurering is Roel Teeuwen ook internationaal bekend in onder andere Japan, Canada en Argentinië. Naast zijn vele werk voor de beeldende kunst is Teeuwen ook actief als bestuurslid en vrijwilliger van de Lions club Alblasserwaard Souburgh en vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 ‘Dam’.

 

Marry Teeuwen-de Jong (70) werkt sinds 1979 als beeldend kunstenaar. Werken van haar hand zijn onder meer Doorbroken Water bij de Kiltunnel in Dordrecht en, in haar woonplaats Alblasserdam, De vier windstreken (rotonde Plantageweg/Randweg), De ordening met vier elementen (Scheldeplein) en Wig. In de afgelopen ruim 45 jaar bouwde zij in Alblasserdam, maar ook ver daarbuiten, een reputatie op als veelzijdig kunstenares die niet alleen monumentale beelden ontwerpt maar ook prachtige sieraden waarmee zij veel lof oogst op tentoonstellingen. Met enige regelmaat keert zij ook terug naar haar oude liefde: het vormgeven van interieurs. Behalve als kunstenaar wordt zij in Alblasserdam ook bijzonder gewaardeerd om haar grote sociale hart. Zij heeft zich tientallen jaren verdienstelijk gemaakt voor de samenleving waarbij haar instelling er een is van helpen en aanpakken in het belang van derden. Zij heeft altijd tijd voor een praatje en biedt regelmatig een luisterend oor. Als er in haar omgeving problemen zijn van sociale aard komt zij écht in actie. Zo heeft zij een jongen gedurende zeven jaar psychische en sociale hulp geboden en zelfs een tijd in huis genomen, een ernstig ziekte tante in de laatste maanden van haar leven 24 uur per dag verzorgd, een gezin na een woningbrand opgevangen en ondersteund en een buurtgenoot jarenlang bijna dagelijks een pannetje eten gebracht en, toen hij dat zelf niet meer kon, geholpen met douchen. Het bestuur van de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 ‘Dam’, waarvan zij een trouw lid is, roemt haar om het vele werk dat zij ‘in stilte’ doet zonder aanziens des persoons.

Marry Teeuwen-de Jong (70) werkt sinds 1979 als beeldend kunstenaar. Werken van haar hand zijn onder meer Doorbroken Water bij de Kiltunnel in Dordrecht en, in haar woonplaats Alblasserdam, De vier windstreken (rotonde Plantageweg/Randweg), De ordening met vier elementen (Scheldeplein) en Wig. In de afgelopen ruim 45 jaar bouwde zij in Alblasserdam, maar ook ver daarbuiten, een reputatie op als veelzijdig kunstenares die niet alleen monumentale beelden ontwerpt maar ook prachtige sieraden waarmee zij veel lof oogst op tentoonstellingen. Met enige regelmaat keert zij ook terug naar haar oude liefde: het vormgeven van interieurs. Behalve als kunstenaar wordt zij in Alblasserdam ook bijzonder gewaardeerd om haar grote sociale hart. Zij heeft zich tientallen jaren verdienstelijk gemaakt voor de samenleving waarbij haar instelling er een is van helpen en aanpakken in het belang van derden. Zij heeft altijd tijd voor een praatje en biedt regelmatig een luisterend oor. Als er in haar omgeving problemen zijn van sociale aard komt zij écht in actie. Zo heeft zij een jongen gedurende zeven jaar psychische en sociale hulp geboden en zelfs een tijd in huis genomen, een ernstig ziekte tante in de laatste maanden van haar leven 24 uur per dag verzorgd, een gezin na een woningbrand opgevangen en ondersteund en een buurtgenoot jarenlang bijna dagelijks een pannetje eten gebracht en, toen hij dat zelf niet meer kon, geholpen met douchen. Het bestuur van de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 ‘Dam’, waarvan zij een trouw lid is, roemt haar om het vele werk dat zij ‘in stilte’ doet zonder aanziens des persoons.

 

IMG_7316 (Medium) IMG_7325 (Medium) IMG_7328 (Medium) IMG_7332 (Medium) IMG_7349 (Medium) IMG_7368 (Medium) IMG_7387 (Medium) IMG_7392 (Medium) IMG_7394 (Medium) IMG_7408 (Medium) IMG_7416 (Medium) IMG_7421 (Medium)