IMG_7222 (Medium)KINDERDIJK – IHC Kinderdijk heeft zaterdag 9 mei 2015 een nieuwe sleephopperzuiger succesvol te water gelaten. Honderden mensen zagen vanuit de hal en van buitenaf toe hoe de Ilembe werd gedoopt door mevrouw Lunga Ngcobo en vervolgens onder luid getoeterd het water in gleed. Het schip werd gebouwd in opdracht van Transnet National Ports Authority (TNPA) uit Zuid-Afrika.

Het contract tussen TNPA en IHC voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van het schip werd getekend in maart 2014. Door middel van een open aanbesteding is IHC geselecteerd voor wat het grootste baggerschip van zijn soort in Zuid-Afrika zal zijn. De kiellegging vond plaats op 8 januari 2015 op de werf in Kinderdijk. Het is de bedoeling dat de sleephopperzuiger in Sliedrecht wordt afgebouwd en begin 2016 vertrekt naar Durban; de thuishaven van TNPA in Zuid-Afrika.

De nieuwe sleephopperzuiger zal een aanvulling zijn op de bestaande vloot van TNPA: de door IHC gebouwde 4,200m3 sleephopperzuiger ISANDLWANA (geleverd in 2010) en de grijper hopperzuiger ITALENI (geleverd in 2014). Het nieuwe schip (5.500m³ ) zal vooral worden ingezet in de internationale havens van Zuid-Afrika, maar zal wellicht in de toekomst ook elders op het continent worden ingezet.

NL_De doop verricht door Ms Lunga Ngcobo, General Manager Corporate AffairsTNPA (Medium) IMG_7202 (Medium) IMG_7222 (Medium) IMG_7231 (Medium) IMG_7246 (Medium) NL_Succesvolle tewaterlating van sleephopperzuiger ILEMBE bij Koninklijke IHC in Kinderdijk (Medium) IMG_7252 (Medium) IMG_7264 (Medium) IMG_7300 (Medium) IMG_7304 (Medium) NL_Koninklijke IHC 5.5500 m3 sleephopperzuiger ILEMBE (Medium)