Alcoholcontrole-politie-Helling-ALblasserdam-5ALBLASSERDAM – Een 18-jarige man uit Alblasserdam moet van de politierechter een boete van 500 euro betalen en een maand zijn rijbewijs inleveren, omdat hij op Eerste Kerstdag 2014 beschonken achter het stuur zat. De Damdorper had ruim drie keer meer gedronken, dan als beginnend bestuurder is toegestaan en moest daarvoor deze week voorkomen bij de rechtbank in Rotterdam.

“Ik wilde peuken gaan halen en dacht dat het nog wel kon. Dat was een inschattingsfout,” vertelde de 18-jarige aan de politierechter.

Foutje
In 2013 werd de man ook al betrapt op rijden onder invloed. Toen had hij nog geen rijbewijs. Hij kreeg toen onder meer zeven maanden rijontzegging als voorwaardelijke straf. Dat hield in dat als de man weer de fout in zou gaan, hij zijn rijbewijs zeven maanden kwijt zou zijn. Door een fout bij justitie kon deze straf echter niet opgelegd worden. Er ontbraken namelijk handtekeningen op een document. “Daar heeft meneer heel veel mazzel mee, want wat mij betreft had meneer die straf nu alsnog gekregen,” vertelde de Officier van Justitie (OVJ), die zichtbaar baalde van haar slordigheidsfout.

Stom
“Desondanks wil ik in mijn strafeis zeker mee laten wegen dat het niet de eerste keer is dat meneer met een slok te veel van de weg wordt gehaald. Meneer hoort te weten dat hij als beginnend bestuurder geen druppel alcohol mocht drinken,” betoogde de OVJ. De openbaar aanklaagster vervolgde: “Dat is stom van meneer. Hij liep zelfs nog in zijn proeftijd. De richtlijn bij het Openbaar Ministerie is een boete van vijfhonderd euro en een rijontzegging van vier maanden. Ik zie geen reden om daar vanaf te wijken. Dat is dan ook mijn eis.”

Hardleers
De rechter ging deels in de eis mee. Hij legde een boete van vijfhonderd euro op. Daarnaast kreeg legde de politie rechter een rijontzegging van vijf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk op. “U bent hardleers en daar moet u nu de gevolgen van ondervinden,” stelde de rechter.

Bedenktijd
De Damdorper ging akkoord met zijn straf. De OVJ vroeg na de uitspraak nog even bedenktijd. Zij beslist binnen twee weken of zij wel of niet in hoger beroep gaat.

Alcoholcontrole-politie-Helling-ALblasserdam-5