IMG_3118 [Desktop Resolutie]NIEUW-LEKKKERLAND – Het nieuwe winkelcentrum Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland wordt vanaf medio mei 2015 voorzien van een horecagelegenheid waar ook mensen met een verstandelijke beperking aan de slag gaan. De zaak krijgt de naam Lunchroom en Eetcafé Plein 10. Vrijdag 13 februari werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de eigenaar van Plein 10 en Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard.

Snackbar
Meest speciaal aan Plein 10 is dat de zaak doordeweeks overdag (van 10.00 uur tot 16.00 uur) dienst gaat doen als lunchroom, waar de gasten bediend worden door verstandelijk beperkte cliënten van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Na 16.00 uur en in het weekeinde voert Perry Ros de regie over Plein 10 en biedt het bedrijf in een even stijl- als sfeervolle ambiance eetcaféfaciliteiten voor iedereen: families, vrienden, collega’s etc. Een snackbar maakt het plaatje compleet. Op zondag is Plein 10 gesloten.

Ruilen
“Nadat wij in het voorjaar van 2014 benaderd waren door de Plusmarkt om ons pand om te ruilen voor een nieuw pand op het Kleyburgplein, werden wij door Roel en Tineke van Bruggen gevraagd of we wilden gaan samenwerken met Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, een organisatie die zeer succesvol is met haar dagbestedingsprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt Perry Ros. “Wij vonden dat een mooie gedachte en hebben vervolgens samen met Arjenne Timmer (directeur van SDK) en Tineke van Bruggen een plan opgesteld. In samenwerking met Tineke van Bruggen kwamen we tot het ontwerp van een lunchroom/eetcafé en snackbar en zijn we gezamenlijk op stap geweest om het nieuwe pand in te richten. Dat is tot ieders volle tevredenheid gelukt! Plein 10 wordt een prachtzaak! En uiteraard hopen we dat de samenwerking met de dagbesteding voor ons en voor hen een groot succes gaat worden!”

Dichter bij huis
“Bij de start van de nieuwe ontwikkeling van het winkelcentrum heb ik tegen Roel gezegd: als het allemaal van de grond komt zie ik voor me een plein met in het centrum een leuk terras”, vertelt Tineke van Bruggen. “Maar dan niet een gewoon terras, maar een plek waar je bediend wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Lieve mensen, die vol overgave een lekker kopje koffie voor je klaar maken en dan daarna stiekem op een afstandje blij staan te kijken of jij wel van je koffie geniet. Ik heb dat zelf ervaren toen ik met vriendinnen in Lekkerkerk , Huisje van de Zeeuw, te gast ben geweest. En toen dacht ik: dit moet ook kunnen in ons dorp. zeker nu de zorg anders wordt en mensen met een beperking dichter bij huis werk moeten vinden.”

Start
Aan Arjenne Timmer, directeur van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard in Lekkerkerk, heb ik gevraagd of zij mij kon helpen met het opstarten van een project hier in ons dorp. Uiteindelijk heeft zij de kennis en hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zij heeft goede contacten met de gemeente en weet de weg te vinden tussen alle zorginstellingen en de regels. Arjenne kreeg vervolgens toestemming van haar bestuur om ook aan deze kant van de rivier een project op te starten. Daarna zijn we met de familie Ros in onderhandeling gegaan of zij dit project wilden herbergen in hun nieuwe zaak. Die overeenstemming is er gekomen!”

Overkant
Ook Arjenne Timmer is enthousiast over het eerste project van SDK aan ‘de overkant’ van de Lek. “De initiatiefnemers kwamen met een goed verhaal en sloten daarmee aan bij wat onze stichting belangrijk vindt”, vertelt ze. “Dagbesteding moet leuk en zinvol zijn. Het welbevinden van de cliënten staat voorop. We willen dat ze elke keer met plezier naar hun ‘werk’ gaan en goed begeleid worden. Bij al onze projecten is dat gelukkig het geval. In Nieuw-Lekkerland zal het niet anders gaan! Plein 10 wordt in alle opzichten een aanwinst! Voor de mensen uit het dorp, voor recreanten en voor toeristen. En niet in de laatste plaats voor de ‘dagbesteders’ zelf. Ik verheug me nu al op die glunderende koppies!”

Versproducten
“Ik hoop dat het winkelend publiek, recreanten en toeristen straks gezellig langskomen bij Plein 10 voor een bijzonder lekkere cappuccino of koffie met eigen gebakken appeltaart of een met zorg bereid broodje”, zegt Tineke van Bruggen. “We willen gaan werken met versproducten uit de directe omgeving van ons dorp.”

Extra kosten
Een lunchroom laten draaien op een team bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking brengt extra kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld hulpmiddelen, kleedruimte en (veel) bedrijfskleding. Daarom zoekt lunchroom Plein 10 particulieren en bedrijven die een eenmalige of jaarlijkse financiële bijdrage willen leveren. Op de ‘Plein 10-placemat’ worden advertenties geplaatst alsmede een lijst met ‘Vrienden van Plein 10’. Aanmelden kan via: tineke@vbruggen.net.

IMG_3118 [Desktop Resolutie]

IMG_3106 [Desktop Resolutie]