rechterALBLASSERDAM – Een 50-jarige man uit Dordrecht is door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot een werkstraf van 32 uur voor tanken met een gestolen tankpas bij tankstation De Haan in Alblasserdam. De man is het niet eens met zijn straf en gaat in hoger beroep. “Ik ben er ingeluisd door een Pool,” vertelde de man.

In het totaal werd er voor bijna 1400 euro getankt op een bij een hoveniersbedrijf gestolen tankpas. Slechts in één geval kon aan de hand van een kenteken hard worden gemaakt, dat de 50-jarige Dordtenaar daarbij betrokken was. Dat was bij De Haan langs De Helling in Alblasserdam. Er werd toen voor ongeveer vijftig euro getankt. “En dat klopt ook. Ik zou nog geld krijgen van Marco; een Poolse man die ik tegen kwam in een café. Hij zou die rekening vereffenen door de tank van de auto van mijn moeder vol te gooien,” vertelde R. V. tegenover de rechter.

V. vervolgde: “Ik wist niet dat die pas gestolen was. Anders had ik daar natuurlijk nooit met eigen kenteken bij de pomp gestaan.”

Bijverdienen
Bij de politie hield de Dordtenaar er een andere lezing op na. “Bij de politie verklaarde u dat u 25 euro had gegeven en dat Marco er voor 50 euro benzine in zou gooien. Zodat jullie allebei wat konden bijverdienen. Waar is die Marco nu eigenlijk?,” vroeg de officier van justitie. De verdachte antwoordde: “Dat is dan een vergissing geweest. Het verhaal zoals ik het nu vertel, is het juiste. En Marco is vertrokken. Ik weet niet waar hij is.”

32 uur
De officier geloofde niets van de verklaring bij de rechter en eiste een werkstraf van 32 uur, plus een schadevergoeding van 56 euro voor de benadeelde partij. “Meneer heeft voor dat bedrag getankt,” aldus de OVJ.

V. was het daar duidelijk niet mee eens: “Luister! Hoe ‘ken’ ik weten dat dat ‘passie’ gestolen is? Het stond er niet op hoor.”

Niet snor
De rechter was echter onverbiddelijk: “Ik hou u aan de verklaring die u bij de politie hebt afgelegd. U had in mijn ogen kunnen en moeten weten dat het niet snor zat. U heeft zich daarom in mijn optiek schuldig gemaakt aan diefstal. Ik leg u daarom de geëiste werkstraf van 32 uur op. Het bedrag van 56,52 euro, om precies te zijn, moet u aan het gedupeerde bedrijf betalen. De rest van de vordering van de benadeelde partij verklaar ik niet ontvankelijk, omdat die zaken geen link hebben met meneer.”

Hoger beroep
“Dat vind ik veel te veel. Ik ga in hoger beroep,” brieste V., die direct stampvoetend de zaal verliet.