Toen ging de belALBLASSERDAM – “Half elf ’s avonds. De bel gaat. Vanaf de bank kijk ik de donkere gang in naar de voordeur. Ik was laat thuis vandaag en ik zit net met een wijntje voor de tv. We hadden in de kapsalon een trainingsavond. Ik doe het licht aan en open de deur op een kier. Politie! “Bent u mevrouw Brugmans?””

In het boek ‘En toen ging de bel’, dat zaterdag 24 januari verschijnt, beschrijft Laura Brugmans uit Alblasserdam haar ervaringen rondom het dodelijke arbeidsongeval van haar echtgenoot in 2012. Haar man belandde onder 600 kilo zware rollen papier. Openhartig vertelt ze over het ongeloof, het verdriet, de boosheid, de rouw, de eenzaamheid en het vele geregel. Hoe ga je door, als je wereld op zijn kop staat?

Indringend beschrijft ze ook de juridische nasleep van het ongeval in de Rotterdamse haven. Plotseling zijn naast het rouwproces ook de arbeidsinspectie, de officier van justitie en letselschadeadvocaten in haar leven. Laura Brugmans is een bekende in de omgeving. Jarenlang had ze een kapsalon in Zwijndrecht, momenteel is ze eigenaar van een kapsalon in Alblasserdam.

Ze deelt met dit boek haar persoonlijke verhaal om meer aandacht te vragen voor slachtoffers en nabestaanden van dodelijke bedrijfsongevallen. Bovendien wil ze de aandacht voor veiligheid op de werkvloer stimuleren en vergroten. Want jaarlijks komen er in Nederland zo’n tachtig mensen om door een ongeval op het werk. (Ter vergelijking: in 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer.)

‘Ik wil met dit boek betekenis geven aan wat me is overkomen´, zegt Laura Brugmans. ´Over achterblijven na zelfdoding of een ziekte bestaan veel boeken, maar ik kende geen persoonlijk verhaal over de impact van een arbeidsongeval. Vaak ontstaan deze ongevallen door een te hoge werkdruk, te weinig communicatie en onveilige situaties op de werkvloer. Mijn man heeft bijvoorbeeld regelmatig aan de bel getrokken over onveilige situaties. Zelfs nog vlak voor zijn overlijden.´

De opbrengst van het boek (het boek kost 19,95 euro) gaat naar de Stichting Arbeidsongevallen, waarvan Laura Brugmans één van de oprichters is. ´Met die stichting willen we slachtoffers van arbeidsongevallen of hun nabestaanden op weg helpen en willen we meer begrip kweken voor de situatie van de slachtoffers en nabestaanden.´

Het tv-programma Hart van Nederland besteedt aandacht aan het boek op 24 januari om 22:30 uur.