IMG_2146 (Medium)ALBLASSERDAM – Jan en Gré Bas uit Alblasserdam zijn maandag 19 januari 2015 vijftig jaar getrouwd. Burgemeester Jan Heijkoop bracht het echtpaar, dat aan het Meidoornpad woont, een felicitatiebezoek.

Van een huwelijk…
Jan en Gré, beiden 75 jaar oud, zijn rasechte Alblasserdammers. “We zijn hier geboren en getogen en hebben elkaar hier ook leren kennen,” vertelt meneer Bas. De twee kwamen elkaar tegen doordat de vriendin van Gré bevriend was met de broer van Jan. “Ze zeggen wel eens: van een huwelijk, komt een huwelijk. En dat is in ons geval ook echt zo. Twee weken na de trouwerij van mijn broer, kregen wij verkering,” vertelt Jan.

Zes dochters
Het echtpaar kreeg zes kinderen. “Zes dochters, die me altijd goed in de watten leggen,” lacht meneer Bas. “En we hebben inmiddels ook al twaalf kleinkinderen. Tien meiden en twee jongens,” vult mevrouw Bas aan.

Groenteboer
Jan Bas is in het Damdorp een bekende verschijning. 45 jaar lang was hij groenteboer. “Na mijn opleiding kocht ik voor 900 gulden een paard en wagen. Daar legde ik de groente in en ging langs de deuren. Later kocht ik een luxere wagen om te venten. Verder hadden we, naast ons huis een groentewinkel. In 2001 heb ik de winkel gesloten. Ik heb toen nog ruim drie jaar op de groenteafdeling in Kesteren gewerkt. Daarna ben ik met pensioen gegaan,” vertelt Bas.

Maaltijden
Tegenwoordig rijdt meneer Bas mensen rond met een shuttlebusje. Daarnaast brengt hij maaltijden bij mensen thuis. Mevrouw Bas is vanwege gezondheidsklachten, door een ernstig ongeval, vaak thuis.

Familie
Aanstaande vrijdag wordt het gouden jubileum samen met de familie gevierd.

IMG_2146 (Medium)