Henk van dillen alblasserdam [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Henk van Dillen uit Alblasserdam gaat dit jaar op de fiets naar Singapore in Azië. 2 februari stapt hij op de fiets en gaat daarmee een groot avontuur met een duurzame missie aan. “Mijn statement is dat je voor avontuur niet naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen, je kunt er ook gewoon naartoe fietsen. Dat is niet alleen leuker maar je maakt ook nog eens alle tussenliggende culturen intensief mee, daarnaast kost het minder geld en is het een veel grotere uitdaging,” vertelt Henk. Het betreft een tocht van minstens zes maanden, 12000 kilometer, twee continenten en 22 landen.

Donaties
Henk: “Zoals iedere student droomde ik ook van een backpack-vakantie of zoiets dergelijks na mijn afstuderen. Maar ik wilde niet alleen het avontuur opzoeken, maar ook iets duurzamers doen.” Hij vond de combinatie in het Wereld Natuur Fonds (WNF). Tijdens zijn immense fietstocht naar Singapore wil hij WNF-parken bezoeken in India en Maleisië en daarvan (video)verslagen maken. De Aziatische neushoorns en olifanten worden bedreigd. Door aandacht te vragen daarvoor, hoopt hij minimaal 10.000 euro op te halen ter bescherming van beide diersoorten. Mensen kunnen geld doneren via http://justgiving.nl/cyclingforwildlifeinasia.

Uitzwaaien
De Nederlandse afdeling van het Wereld Natuur Fonds is enthousiast over de missie van Henk van Dillen en zwaait hem op maandag 2 februari 2015 uit in Rotterdam. Daarna start de monstertocht van vele duizenden kilometers door België, Duitsland en dan verder naar het oosten. Via onder meer Slovenië, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en nog meer voormalige Sovjetrepublieken fietst hij door India, Nepal en Thailand naar Singapore. Als je een rechte lijn zou trekken van Rotterdam naar Singpore, heeft die een lengte van 10.527 kilometer. Maar in een rechte lijn fietsen is niet mogelijk, alleen al omdat Henk door de uitlopers van het Himalaya-gebergte zal fietsen en op zijn tocht door Nepal bijna letterlijk op het dak van de wereld zal rijden. In de praktijk moet er daarom zeker enkele duizenden kilometers bij opgeteld worden.

Half jaar
Henk van Dillen verwacht er minimaal zes maanden over te zullen doen. “Ik neem zo min mogelijk bagage mee, waarschijnlijk maar een kilo of vijftien. Daarnaast gebruik ik voor mijn fietstocht een racefiets, waardoor ik hoop dat ik elke dag aardig wat kilometers kan afleggen. Maar ik ga ook weer niet overhaasten. Ik wil tijdens de reis kunnen genieten van de ongetwijfeld prachtige natuurgebieden waar ik doorheen kom.”

Weblog
Tijdens zijn maandenlange reis hoopt hij geregeld artikelen te schrijven op zijn weblog www.henkvandillen.net/nl. Ook op zijn facebookpagina komen (korte) updates. “In Europa denk ik dat het geen probleem is om mijn belevenissen en foto’s te uploaden, maar ik heb begrepen dat het in Azië heel moeilijk kan zijn om wifispots te vinden. Het kan zomaar gebeuren dat ik dan een paar weken niets van me laat horen.”

Mensen missen
“Hoe mijn familie dat vindt? Mijn vriendin Lisa zit er uiteraard niet op te wachten dat ik zo lang weg ben. Aan de andere kant heb ik vanaf het begin van onze relatie gezegd dat ik graag nog een keer alleen een grote reis wil maken. Maar bedenk wel; het is niet alleen voor haar moeilijk, maar ook voor mij. Ik houd van haar en zal haar enorm missen. Ik hoop dat ze me in het laatste deel van de reis kan bezoeken, zodat we bijvoorbeeld samen vakantie kunnen vieren in Thailand. Mijn ouders vinden het overigens vooral leuk dat ik dit ga doen. Mijn vader fietst zelf ook en begrijpt dat dit een geweldige uitdaging voor mij is.”

Werksituatie
Henk werkt momenteel als freelancer voor verschillende bedrijven in de kunst- en cultuursector in de omgeving van Rotterdam. Hij schrijft artikelen, verzorgt de pr en doet bedrijfsadministraties. “Ik hoop dat ze me na mijn fietstocht weer willen inschakelen, maar zekerheid heb ik hierover uiteraard niet.”

Groot verhaal
“Ik heb straks, als ik terugkom, in ieder geval een groot verhaal te vertellen. Dat wil ik op een mooie manier verwerken en bekend maken. Ik zal bijzondere dingen meegemaakt hebben en veel ervaringen rijker zijn. En wil avonturen beleven en een goed doel steunen. Daar doe ik het voor.”

 

Henk van dillen alblasserdam [Desktop Resolutie]

Henk van dillen [Desktop Resolutie]