Fijnstof pm10ALBLASSERDAM – Tijdens de jaarwisseling was er in Alblasserdam een hoge concentratie fijnstof door onder meer het afsteken van vuurwerk. Dat blijkt uit de cijfers op deze site. Het meetstation aan de Ruigenhil in Alblasserdam mat op 1 januari om 02.00 uur 135.3 μg/m3 (microgram fijnstof per kubieke meter). Ter vergelijk: de avond daarvoor bedroeg de concentratie fijnstof ‘slechts’ 23,8 μg/m3.

Dampen
Volgens de milieudienst DCMR werd de piek veroorzaakt door de dampen van afstoken vuurwerk en door het droge weer. “De pieken waren hoger dan een jaar geleden, doordat het droog was. Vorige jaren regende het meer,” aldus de DCMR.

Weer
Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effecten van vuurwerk op de luchtkwaliteit. Bij mistig, koud en windstil weer zijn de concentraties veel hoger. Bij harde wind wordt de vervuiling snel verdund en verdreven en zijn de concentraties lager. Ook de hoeveelheid en het soort vuurwerk spelen een rol. Vuurpijlen die hoog in de lucht ontploffen, zorgen voor minder vervuiling in de lagere luchtlagen dan knalvuurwerk op de grond. In de tabel is zichtbaar dat pas vanaf 18:00 uur vuurwerk afgestoken mocht worden.

Meetpunt
De DCMR meet van uur tot uur de concentraties van fijnstof op een aantal meetpunten in de regio. Één van de punten staat in Alblasserdam.

Fijnstof
Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen. De concentratie fijn stof (PM10) is rond de ochtend- en avondspits hoger. Het weer en verkeersdrukte hebben grote invloed op de concentratie. PM10 is een verzamelnaam voor zwevende, inhaleerbare deeltjes met een maximale doorsnede van 0,01 millimeter. De wettelijke norm is een jaargemiddelde van 40 (μg/m3). Daarnaast mag het daggemiddelde jaarlijks 35 keer hoger zijn dan 50 (μg/m3).

Fijnstof pm10

Deel dit bericht via...