brug over de noord [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Zaterdagmorgen 15 november 2014 vindt op de Brug over de Noord een ‘brugloop’ plaats. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar worden van harte uitgenodigd om hieraan mee te doen. De loop start om 10.00 uur bij Landvast. Er kunnen maximaal 175 kinderen meedoen. Dit uit het oogpunt van veiligheid. Van te voren opgeven is niet nodig. Op tijd aanwezig zijn om aan te melden is wel nodig. Dit kan vanaf 09.15 uur. Alle deelnemende kinderen krijgen een wit shirt en blauwe cap welke wordt aangeboden door Oceanco. Bij terugkomst in Landvast, rond 11.00 uur, krijgen de kinderen een drankje. De deelname is gratis.

Film
Ouders die meekomen en willen wachten op de terugkomst van de kinderen kunnen in die tijd de tentoonstelling bekijken en tevens de prachtige film die over de brug is gemaakt en deze week gereed is gekomen. De tentoonstelling in Landvast is die dag van 10.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend.

75 jaar
Het is op vrijdag 14 november 2014 precies 75 jaar geleden dat de Brug over de Noord officieel werd geopend. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard besteedt uitgebreid aandacht aan dit feit in de vorm van een tentoonstelling. Het programma start op 14 november om 16.30 uur in Cultureel Centrum Landvast. Burgemeester J. Heijkoop en mevrouw ir. B.A.M. Janssen, districtshoofd van Rijkswaterwaterstaat West-Nederland-Zuid, verrichten gezamenlijk de openingshandeling.

Vergeten
Vervolgens kunnen de genodigden een kijkje nemen bij de foto-expositie waarin uiteraard ook aandacht wordt besteed aan de rol van ‘de vergeten brug’ in de periode 1940-1945. Er kan ook een video worden bekeken waarin de werking van de basculebrug wordt uitgelegd. Rijkswaterstaat is aanwezig met een stand met technische informatie en maquettes van de bouw van de Noordtunnel. Het Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht heeft een werkende maquette van de brug beschikbaar gesteld. Dit wordt door de organiserende tentoonstellingscommissie bijzonder op prijs gesteld.