Nedstaal Jan Henk WijmaALBLASSERDAM – Staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam heeft in 2013 5,5 miljoen euro verlies geleden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf. Volgens het Actiecomité Asbest Nedstaal Nee dreigt er een faillissement. “Nog één zo’n jaar en het volledige eigen vermogen is verdampt en dan dreigt een technisch failliet,” stelt Willem Schulpen namens het comité. Volgens directeur Jan Henk Wijma ziet het er naar uit dat het de jaarcijfers van 2014 beter zullen zijn dan het jaar daar voor.

cashneutraal
“We denken een cashneutraal jaar te draaien. Dat betekent dat er even veel cash in als uitgaat. Dat is een goede ontwikkeling. Gelukkig zitten de banken er net als de aandeelhouders positief in,” aldus directeur Wijma.

Winst
Wijma erkent dat het geen rooskleurige tijden zijn voor de fabriek. Desondanks ziet hij een betere toekomst: “We blijven afhankelijk van de ontwikkeling van de staalmarkt. Wel zijn we al een aantal jaar bezig met initiatieven om de winst te vergroten, die zich nu uitbetalen. Dat kun je in de brutomarge terugzien. Zo zijn we bijvoorbeeld efficiënter gaan werken.”

Asbest
Één van de meest besproken initiatieven om meer winst te maken, is het plan om asbesthoudend staalschroot te gaan verwerken. “Op korte termijn levert ons dat niets op. De adviseurs en de rechtszaken kosten immers veel geld. Op de langere termijn, denk aan 2016, gaat dit wel wat opleveren.”

2,5 maand starten
Het staalbedrijf hoopt binnen 2,5 maand te starten met de proeven om asbesthoudend staalschroot te gaan verwerken. Wanneer de proeven precies plaatsvinden, laat het bedrijf binnenkort middels een persbericht weten.

Rotzooi
Volgens Willem Schulpen van het Actiecomité Asbest Nedstaal Nee worden er op dit moment door aandeelhouders extra leningen onder gunstige voorwaarden verstrekt om het bedrijf overheid te houden. Schulpen vertelt: “Ook de banken laten allerlei eisen varen inzake solvabiliteit en aflossingen worden uitgesteld. De directie c.q. accountant meldt onder andere in het jaarverslag dat er onzekerheid is inzake het vermogen van het bedrijf om te blijven opereren. Bedenkelijk is ook dat de directie aangeeft dat er nauwelijks ruimte is voor investeringen. Juist extra investeringen zijn nodig om de fabriek schoner te maken. Wij vragen ons af wie de rotzooi mag opruimen indien het onverhoopt daadwerkelijk tot een faillissement komt.”

Banken
Jan Henk Wijma ontkent dat banken hun eisen laten varen: “Ik zou bijna zeggen: was dat maar zo. Banken zijn tegenwoordig niet meer zo soepel en laten eisen niet varen.” Over het ‘nauwelijks investeren’ zegt de Nedstaaldirecteur: “We investeren miljoenen per jaar. Onder meer in het verbeteren en schoner maken van de installaties. In de afgelopen jaren hebben we vooral geïnvesteerd in het beperken van stofuitstoot. Dat blijven we ook de komende tijd zeker doen.”

Werkend bedrijf
Van een eventueel faillissement wil Wijma niets weten: “Nedstaal is een werkend bedrijf. We betalen onze rekeningen op tijd. Ik denk niet na over een faillissement.”

Nedstaal Jan Henk Wijma Nedstaal asbest Alblasserdam willem schulpen