OLYMPUS DIGITAL CAMERAALBLASSERDAM – Bij staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam is tijdens een onaangekondigde controle van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) weer asbesthoudend materiaal gevonden op de schrootplaats. “Het gaat om kleine resten van hechtgebonden asbest in bitumen. Er is geen gevaar geweest voor de gezondheid van medewerkers en omgeving,” laat een woordvoerster van Nedstaal weten.

Proef
“Het gaat om een geringe hoeveelheid hechtgebonden asbest die aanwezig was in kit. Voor zover nu bekend was dit een niet bekende asbestverdachte toepassing. Wij zullen de levering verder onderzoeken. Het aangetroffen materiaal is niet verwerkt en wordt conform de regels afgevoerd. De vondst heeft geen relatie met de proef met asbesthoudend staalschroot,” aldus Michiel Muis, woordvoerder van de Omgevingsdienst.

Betreuren
Operationeel directeur Jan Henk Wijma van Nedstaal laat weten: “Wij betreuren ten zeerste dat er ondanks de vorig jaar aangescherpte veiligheidsprotocollen asbest is aangetroffen bij de acceptatie van een lading schroot. Maar dit had iedereen kunnen gebeuren, zelfs de echte experts herkenden het asbest in eerste instantie niet. Het geautoriseerde acceptatieprotocol is correct gevolgd. Asbest is nog niet eerder aangetroffen op dit type metaal. Deze toepassing komt vanaf nu ook op de zwarte lijst van zowel de autoriteiten als Nedstaal.”

Veel langer
Medewerkers van het staalbedrijf laten (anoniem) weten dat het soort schroot dat is gevonden, al veel langer wordt gesmolten bij Nedstaal. Volgens directeur Jan Henk Wijma is dat onjuist: “Dit materiaal is niet eerder ingezet. Het betrof twee ladingen van vier containers. De inspecteurs van de Omgevingsdienst stonden erbij toen het gelost werd. In eerste instantie werd het niet opgemerkt. Pas bij de vierde bak werd besloten om voor de zekerheid een monster van de bitumen te nemen. Een klein deel bleek asbesthoudend te zijn.”

Wat als…
Op de vraag of er een gezondheidsprobleem gaat ontstaan als het materiaal in het verleden toch wel al verwerkt is, antwoordt Wijma: “Dat denk ik niet. En dat zeg ik met de papieren voor de asbestproef in de hand. Het gaat hier om een zeer kleine hoeveelheden hechtgebonden materiaal. Bij de vorige asbestvondsten is de fabriek en de directe omgeving onderzocht. Toen werd er geen asbest aangetroffen.”

Saneren
Maandag wordt de losplaats gesaneerd. Wijma wil de vondst als leermoment gebruiken: “Ik werd er wel een beetje moedeloos van toen ik hoorde dat er weer wat gevonden was. We hebben aan een aantal asbestdeskundigen gevraagd hoe we dit nu moeten zien en kunnen voorkomen. Dat blijkt ontzettend lastig te zijn. De meeste kans om te weten te komen of het om vervuild staal gaat, zit bij de bron. Bij slopen van een object, zou strengen toegezien moeten worden op wat voor materiaal het is. Ook van deze vondst leren we. We weten nu dat we dit materiaal niet meer kunnen verwerken.”

Drie keer eerder
Vorig jaar werd bij Nedstaal ook al tot drie keer toe asbesthoudend materiaal aangetroffen.

Asbestziekten
Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Losse asbestvezels zijn wel gevaarlijk en kunnen ziekten veroorzaken. De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te genezen. In Nederland sterven volgens de Gezondheidsraad jaarlijks naar schatting zo’n 1600 mensen aan asbestziekten.