23 weken zwangerALBLASSERDAM – Op dinsdag 9 september start een serie avondbijeenkomsten voor zwangere vrouwen uit Alblasserdam. Tijdens drie bijeenkomsten worden zij voorgelicht over de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode na de bevalling. Dit wordt georganiseerd door de Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD Zuid-Holland Zuid), in samenwerking met de Centra voor Jeugd & Gezin (CJG), gynaecologen, verloskundigen, kraamcentra, Rivas en Careyn. De avonden worden verzorgd door een verloskundige en een verpleegkundige. Om het voor iedereen toegankelijk te maken zijn er geen kosten aan verbonden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Op 9 september zal de zwangerschap centraal staan. Op 30 september en 28 oktober zal er gesproken worden over de bevalling en de eerste periode daarna. De locatie is steeds Cultureel Centrum ‘Landvast’, Haven 4, 2951 CG Alblasserdam. De avonden starten om 19:30 uur. Geïnteresseerde vrouwen kunnen zich aanmelden via www.zwangerinzhz.nl onder ‘Aanmelden’. Hier is ook meer informatie te vinden over de inhoud van de bijeenkomsten. Deelname is gratis! Ook partners zijn van harte welkom.

Roze wolk
Eerder werden deze bijeenkomsten al in andere gemeenten georganiseerd, waarbij alle beschikbare plaatsen snel waren vergeven. Janka Smeitink, projectleider bij de Dienst Gezondheid & Jeugd, hoopt op net zoveel animo in Alblasserdam. “Want voorlichting aan zwangere vrouwen is belangrijk,” licht zij toe. “Uit onderzoek blijkt dat voorlichting tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. We maken het heel praktisch. We gaan het hebben over veranderingen in het lichaam, gezonde voeding, gebeurtenissen rond de bevalling en de ‘roze wolk’ na de bevalling. Want deze is lang niet altijd roze.”

Sinds 1 januari 2012 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het geven van voorlichting aan aanstaande ouders. In de regio Zuid-Holland Zuid hebben gemeenten besloten om dit regionaal aan te pakken onder regie van de Dienst Gezondheid & Jeugd.