ALBLASSERDAM – De kinderen, die in Alblasserdam op de BSO zitten, hebben de laatste maanden geld opgehaald voor een goed doel; stichting leergeld Drechtsteden. Het totaal bedrag is € 617,00. In januari hebben de kinderen, die in de Kinderraad zitten, met elkaar besloten dat ze graag dit jaar geld wilden gaan inzamelen voor dit goede doel. Vanuit de BSO’s waren verschillende onderwerpen naar voren gekomen zoals kika, kinderboerderij, stichting leergeld en nog enkele anderen.

Ze hebben hierover gediscussieerd en doorslaggevend was dat ze dan kinderen kunnen helpen die misschien wel bij ze in de klas zitten. Want iedereen moet toch op een sport kunnen, sporten is gezond en gezellig. Slotconclusie was dat iedereen kind moet kunnen zijn en de dingen moet kunnen doen die alle kinderen kunnen doen.

Hoe ze dit geld gingen inzamelen mochten de kinderen van de BSO zelf bedenken. Zo hebben ze op de Sloep eten gekookt voor de ouders. Op de Loopplank hebben ze een voetbalmarathon gehouden waar ze sponsoren voor hebben gezocht. Op het Maasplein hebben ze armbandjes verkocht en op Olivier hebben ze schilderijen gemaakt en verkocht. Op het Palet hebben ze een sponsorloop gehouden gedaan en popcorn verkocht.

Al deze verschillende acties hebben geld opgebracht en het totaal bedrag werd afgelopen maandag overhandigd aan Bob van der Burgt van stichting leergeld. Maandag was de laatste bijeenkomst voor de leden van de kinderraad. Als dank voor hun inzet van het afgelopen jaar en de tijd die ze opgeofferd hebben om te kunnen vergaderen was er een leuke afsluiting. De kinderen zijn gaan bowlen in Papendrecht. Na het bowlen kwam Bob om het geld in ontvangst te nemen. Hij heeft nog wat verteld over zijn werk en de kinderen konden vragen stellen.

Bij stichting leergeld werken maar 3 mensen in vaste dienst en de rest zijn vrijwilligers. Zij krijgen op verschillende manieren geld binnen. Veel van de giften die ze binnen krijgen, net zoals die van ons, worden gebruikt om de kinderen te helpen die volgens de regels net overal buiten vallen. Ouders verdienen soms te veel om in aanmerking te komen voor toeslagen of subsidies, maar ze hebben toch geen geld genoeg voor b.v. sport omdat ze schulden hebben die ze moeten afbetalen. Door giften kunnen deze kinderen toch geholpen worden.

Het was een heel goed moment en de kinderen hebben er veel van geleerd. Dit bleek wel door de opmerking achterin de bus, toen we terug reden naar Alblasserdam: “Wat ben ik blij dat ik in de kinderraad zit, want dit van vanmiddag maak je in het normale leven niet mee. Ik bedoel niet iedereen kan geld overhandigen aan iemand van stichting leergeld”.

Foto’s en tekst: Trudie van Kwawegen.