BpPDwIdCAAADM3JALBLASSERDAM – Bij Shell in Moerdijk hebben zich dinsdagavond 3 juni twee explosies voorgedaan. Deze waren goed hoorbaar en voelbaar in Alblasserdam. Ook werd een vuurbal waargenomen. Volgens burgemeester Klijs van Moerdijk is er een reactor met methylbenzeen of ethylbenzeen geëxplodeerd. De bijbehorende tanks zijn daarna in brand gevlogen. De betreffende reactor was niet in gebruik ten tijde van de explosie.

De brandweer schaalde op naar ‘grip3’. Het incident vond plaats tijdens het wisselen van de ploegen. Voor zover bekend zijn er geen vermisten, doden of gewonden. Uit voorzorg stonden ambulances en een traumahelikopter paraat. Even na middernacht vloog de helikopter terug naar de basis. Via NL Alert werden mensen in de directe omgeving (straal van 10 km) geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Foto: Otto Delen.

00.40: De meetploeg van brandweer Nieuw-Lekkerland is even na 00.30 uur opgeroepen om met spoed richting Moerdijk te gaan om metingen naar gevaarlijke stoffen te verrichten.

00.45: Er zijn door de brand toch twee tot vier gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

0:58: Industrieterrein Moerdijk is afgezet voor alle verkeer. Scheepvaartverkeer is volledig stilgelegd. De op- en afritten 25 en 26 van de snelweg A17 zijn afgesloten.

1:24 Er zijn geen concentraties gevaarlijke stoffen in de rook aangetroffen. De verbranding van de stof ethylbenzeen kan geïrriteerde ogen en luchtwegen opleveren. Komt u in contact met roetdeeltjes, dan handen wassen. Bij oogklachten, goed de ogen spoelen  De klachten verdwijnen op korte termijn.

2:44: Er zijn twee lichtgewonden. De lichtgewonden zijn behandeld in het ziekenhuis en mogen naar verwachting in de vroege ochtend het ziekenhuis weer verlaten. De brand is beheersbaar, maar nog niet brandmeester.

2:57 Het sein brandmeester is nog niet gegeven. De brandweer laat het nu gecontroleerd uitbranden. Het bluswater wordt opgevangen op het terrein van Shell. De riolering was gelijk uit voorzorg al dichtgezet.

4:45 Een groot gedeelte van het industrieterrein is vrijgegeven. Afsluiting: Halverwege Chemieweg – Westelijke randweg hoek langeweg – Vogelweg hoek langeweg. De scheepvaart is ook vrijgegeven.

5:24 De brand is geblust en de situatie is veilig. Het eerdere advies om ramen en deuren te sluiten is ingetrokken. Hierover wordt zo NL-Alert uitgedaan. De hulpverlening wordt gefaseerd afgeschaald.

6:10 Sein brand meester.

Deel dit bericht via...