witte brug PapendrechtPAPENDRECHT – De Witte Brug ter hoogte van de Veerweg tussen Oud-Alblas en Papendrecht wordt in de eerste week van juni gesloopt. De verbinding maakt plaats voor een nieuw exemplaar. Voorafgaand aan de sloop wordt een informatieavond gehouden door Rijkswaterstaat. Die vindt op 6 mei plaats in het gemeentehuis van Papendrecht. De verwachting is dat de brug eind 2014 is vervangen. In die tussentijd kunnen fietsers en voetgangers gebruikmaken van een noodbrug.

De Witte Brug wordt vervangen door Rijkswaterstaat. Het Veerwegviaduct over de A15, volgens de gemeente Papendrecht het enige boogviaduct in Nederland – verkeert in slechte staat. De draagconstructie van het viaduct voldoet niet meer aan de laatste eisen voor verkeersbelastingen en  de onderdoorrijhoogte van de verbinding is niet hoog genoeg.

Een nieuw viaduct
Het Veerwegviaduct wordt in zijn geheel vervangen. Aannemer Van Hattum en Blankevoort voert het werk uit. De constructie en de onderdoorrijhoogte worden aangepast. De nieuwe doorrijhoogte van het nieuwe viaduct wordt 4,60 meter en voldoet daarmee aan de nieuwste richtlijnen. Qua ontwerp lijkt het nieuwe viaduct veel op het huidige viaduct. De boog komt weer terug.  Het nieuwe viaduct krijgt een breder fietspad aan één zijde. Dit komt in plaats van de twee smalle fietspaden die nu aan beide kanten van het viaduct liggen. Zo verbetert de verkeersveiligheid voor fietsers. Het bouwen van het viaduct gebeurt grotendeels met prefab-onderdelen. In december 2014 is het nieuwe viaduct gereed en wordt de tijdelijke fietsbrug weer verwijderd. Dan ligt er een nieuw viaduct dat voor de toekomst gereed is.

Tijdelijke fietsbrug
Begin juni wordt een tijdelijke fietsbrug aangelegd. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden, die ongeveer een half jaar duren, gebruik maken van de tijdelijke fietsbrug. Fietsers en voetgangers hoeven dus geen omleiding te volgen. Lokaal autoverkeer wordt via de N3 en Burgemeester Keijzerweg omgeleid. De kruising van de Veerweg, aan de noordzijde van het viaduct, wordt ook aangepast. De Veerweg wordt hiervoor ter plekke enige tijd afgesloten.

Sloop oude viaduct
Nadat de fietsbrug geplaatst is, wordt het oude viaduct gesloopt. De sloop vindt plaats in het Pinksterweekend. Het oude viaduct zal met behulp van kranen worden weggehakt. De landhoofden waarop liggers rusten worden later gesloopt. Hiervoor hoeft de A15 niet te worden afgesloten.

Afsluiting A15
Voor de sloop wordt de A15 tijdens het Pinksterweekend in beide richtingen afgesloten van zaterdag 7 juni 21.00 uur tot maandagochtend 9 juni 10.00 uur. Dan is de A15 richting Gorinchem afgesloten van knooppunt Ridderkerk tot aan de N3. In de richting Rotterdam is de A15 afgesloten vanaf de N3 tot Alblasserdam. Naast bovengenoemde afsluiting zijn er tijdens de gehele bouwtijd van het viaduct nachtelijke afsluitingen van rijstroken mogelijk. De liggers van het viaduct worden tijdens meerdere verkeersstops van maximaal 15 minuten op hun plaats gelegd.

Bomen en struiken
Om ruimte te creëren voor de werkzaamheden en om nieuwe landhoofden te kunnen plaatsen, is een aantal bomen gekapt. Daarnaast zijn er struiken gesnoeid of verwijderd. Na de werkzaamheden worden (in de directe omgeving) bomen en struiken herplant.

Informatiebijeenkomst
Voor een toelichting op de werkzaamheden wordt een informatiebijeenkomst gehouden. Deze vindt plaats op dinsdag 6 mei in het gemeentehuis, in de Burgemeester De Bruinzalen, Markt 22, Papendrecht. Aanvang 19.00 uur. Deze informatiebijeenkomst staat voor iedereen open. Bezoekers kunnen aan Rijkswaterstaat en de aannemer vragen stellen.