REGT_kl-_©ceesvdwal_3 (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – Korenmolen De Regt langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland heeft na 46 jaar weer een kap. Zaterdagochtend 22 maart zagen tientallen belangstellenden gespannen toe hoe het ruim elf ton wegende gevaarte met een grote kraan op de romp werd gehesen. Rond 09.00 uur was de klus geklaard en klonk een luid applaus. “Een bijzonder moment. Niet alleen voor de vrijwilligers die hier jarenlang hard aan hebben gewerkt, maar ook voor alle Nieuw-Lekkerlanders die een stukje historie zien herleven,” vertelde Gé Zandvliet, voorzitter van de Stichting Vrienden van Korenmolen De Regt.

Prikkie
Vrijwilligers spannen zich al vele jaren in om de Korenmolen weer de grandeur van vroeger terug te geven. Tien jaar geleden werd gestart met de voorbereidingen en vijf jaar geleden startte de restauratie. Het plaatsen van de kap was een hoogtepunt in dit lange traject. Gé Zandvliet is tevreden: “Een nieuwe molenkap kost normaal ongeveer drie ton. Wij hebben het bij deze molen, met dank aan oud-molenmaker Jan-Kees de Vries en molenmaker Wim van der Wal en een groep vrijwilligers voor minder dan de helft kunnen realiseren. Je kunt wel zeggen dat we deze kap voor een ‘prikkie’ hebben. Het geld dat nodig was, komt van sponsoren. Ook het plaatsen van de kap wordt gesponsord door het kraanbedrijf.”

Windenergie en opening
De kap werd 46 jaar geleden van de romp gehaald, omdat door verrotting gevaar voor de omgeving ontstond. In de komende weken worden de wieken en de staart ook weer op de molen geplaatst. Onderzocht wordt of de dan draaiende wieken gebruikt kunnen worden om stroom op te wekken. Stroom die vervolgens weer gebruikt kan worden om elektrisch koren te kunnen malen. Op vrijdagmiddag 9 mei, de dag vóór de nationale molendag, wordt de dan volledig gerestaureerde molen officieel geopend door Jaap Smit, commissaris van de koning.

Tekst: Peter Stam. Foto’s: Cees van der Wal en Peter stam.

REGT_kl-_©ceesvdwal_3 (Medium)

IMG_5800 (Medium) IMG_5806 (Medium) IMG_5823 (Medium) IMG_5829 (Medium) IMG_5836 (Medium) IMG_5840 (Medium) IMG_5842 (Medium) IMG_5847 (Medium) IMG_5852 (Medium) panoramadeRegt (Medium) REGT_kl-_©ceesvdwal (Medium) REGT_kl-_©ceesvdwal_6 (Medium)