Heidi Peeters (Medium)ALBLASSERDAM – Van 17 tot en met 22 maart is het de week van de mondhygiënist. Mondhygiënistenpraktijk Heidi Peeters uit Alblasserdam opent daarom komende week haar deuren en voorziet iedereen die langskomt van gratis mondzorgadvies. “Dat is nodig want tachtig procent van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met bloedend tandvlees. En dat is een teken van tandvleesontsteking, die niet alleen verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld het verlies van tanden en kiezen, maar ook een rol speelt bij hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboorte,” weet Heide Peeters.

Tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten
Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijv. een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Tandvleesontsteking en diabetes
Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Als gevolg van de diabetes wordt de doorbloeding van verschillende weefsels minder. Ook hebben diabetespatiënten vaker een droge mond, waardoor ontstekingen en gaatjes eerder ontstaan. Daarbij komt dat diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op hart-en vaatziekten, waarbij hetgeen hierboven is gemeld, een extra complicatie kan zijn.

Tandvleesontsteking en vroeggeboorte
Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Ook kunnen schadelijke mondbacteriën via de bloedbaan de placenta of foetus bereiken en ter plekke een infectie veroorzaken.

Tandvleesontsteking en overige aandoeningen
Naast de relatie met hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboortes, blijkt steeds meer uit wetenschappelijk onderzoek dat er ook relaties zijn tussen tandvleesontsteking en reuma, longontstekingen, kanker, COPD en dementie (zeer recent gepubliceerd).

Bent u benieuwd naar de gezondheid van uw gebit dan bent u welkom. U kunt hiervoor van te voren een afspraak maken. Meer informatie is te vinden op www.heidipeeters.nl.

IMG_7918 (Medium)