IMG_4705 (Medium)KINDERDIJK – Onder toeziend oog van vele honderden toeschouwers is zaterdagmorgen 8 maart de zelfvarende snijkopzuiger ‘Al Bahar’ C/D HUTA 12 te water gelaten bij IHC Merwede in Kinderdijk. Het baggerschip, vernoemd naar één van de favoriete paarden van de profeet Mohammed, wordt gebouwd voor Huta Marine Works uit Saoedi-Arabië.  De ceremonie werd verricht door Sylvia Wuebbens, de dochter van de heer M. Wuebbens, Algemeen Directeur van Huta Marine Works. De muzikale begeleiding werd verzorgd door de Alblasserdamse muziekvereniging Excelsior.

Paard van Mohammed
Het 122,5 meter lange en 21,7 meter brede schip is vernoemd naar één van de favoriete paarden van de Profeet Mohammed. De naam betekent sterk, glad en snel als stromend water. ‘AL BAHAR’ C/D HUTA 12 is ontworpen en gebouwd volgens de nieuwste technologische ontwikkelingen. Ze is uitgerust met aparte vaar- en werkaccommodaties, een rijdende dekkraan en azimuth thrusters. Er is speciale aandacht besteed aan de onderhoudbaarheid en toegankelijkheid. Het schip zal voornamelijk worden ingezet in de Perzische Golf en de Rode Zee, waar zij harde materialen zal baggeren onder moeilijke klimatologische omstandigheden.

Oplevering
Het contract tussen Huta Marine Works en IHC Holland, onderdeel van IHC Merwede, voor het ontwerp, de bouw en oplevering van het schip werd getekend op 11 oktober 2012. De kiel werd gelegd op 14 augustus 2013 en het schip zal in het derde kwartaal van 2014 worden opgeleverd. Bij de ceremonie van zaterdag waren veel Alblasserdamse kinderen aanwezig. Zij waren in het kader van de ’techniektour’ uitgenodigd om te komen kijken.

Foto’s en filmpjes: Peter Stam, Tom Romeijn, Jan de Klooster, Bastiaan Nagtegaal. Heeft u ook filmpjes / foto’s gemaakt? Mail die dan naar info@alblasserdamsnieuws.nl.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

 

 

20140308_091923 (Medium)  IMG_4692 (Medium) IMG_4693 (Medium) IMG_4705 (Medium) IMG_4707 (Medium) IMG_4710 (Medium)  IMG_4715 (Medium) IMG_4716 (Medium)
20140308_095416 (Medium)
tewaterlating  AL BAHAR CD HUTA (Medium)