IMG_8081 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft zaterdag 23 november, samen met zo’n veertig CDA’ers een boottocht langs vijf van de zes de Drechtsteden gemaakt. Dit deden zij in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, die op 19 maart 2014 worden gehouden. Voor de gelegenheid hadden de politici een waterbus afgehuurd. De start van de tocht was bij de haven van Alblasserdam. Buma vertelde net voor vertrek, in de portiersloge aan het Zuiderstek, hoe hij zich Alblasserdam herinnerde als een botenbouwend dorp.

Boten
“Het zal zo’n 35 jaar geleden zijn, toen ik samen met een oudoom een bezoek bracht aan Alblasserdam. We reden de brug over en zagen een grote scheepswerf. Voor mijn beeld werden er gigantische schepen gebouwd. We kregen een rondleiding op de werf en er  werden tekeningen getoond van mijnenvegers die gebouwd zouden worden. Nu ik hier weer ben, zie ik dat er nog steeds schepen worden gebouwd. Niet meer zoals toen, maar op de manier van nu. Het is goed om te horen dat een gemeente als Alblasserdam ook meedenkt met de bedrijven zoals Oceanco.”

In het zonnetje
Vlak voor de start van de boottocht werden drie Alblasserdammers in het zonnetje gezet. Christina Bekker, Huibert Borsje en Arend de Jong kregen uit handen van de Alblasserdamse CDA-partijleider Arco Strop een bos bloemen. Het drietal werd bedankt voor hun activiteiten in het dorp. Strop lichtte toe: “Dit zijn mensen met een hart voor Alblasserdam. Zij zijn en waren op veel terreinen actief voor het dorp. Denk aan werk voor de Zonnebloem, de korfbal, de Historische Vereniging, de winkeliers en hulp voor Albanië. Zij zijn een voorbeeld voor Alblasserdam.”

Windmolens
Na de toespraak gingen de politici, waaronder Tweede Kamerlid Peter Oskam, naar de boot en brachten een bezoek aan Zwijndrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht. Onderweg lieten de CDA’ers zich informeren over het wel en wee in de regio. Er werd gesproken over de plannen van Nedstaal om proeven te doen met asbesthoudend staal. Verder kwamen de plannen voor de bouw van windmolens aan bod en werd er gesproken over de bestuurlijke toekomst van de gemeentes.

Heel bijzonder
“Dit was ontzettend nuttig,” concludeerde partijvoorzitter André Ruikes van de plaatselijke afdeling van CDA Alblasserdam. “Soms is het goed om samen met elkaar op te trekken en te weten wat er nu in de omgeving speelt.” Ook Sybrand Buma was tevreden over de campagnedag. “Het was heel bijzonder om zo via het water naar de diverse dorpen te gaan. Het water verbindt deze steden, maar ook de ideeën in de dorpen zijn verbindend. Wat mij opviel was dat alle gemeentes aangeven dat ze graag zelfstandig blijven en dat ze op bepaalde punten wel willen samenwerken, maar niet gedwongen willen worden. Die boodschap onthoud ik.”

 

IMG_8067 [Desktop Resolutie] IMG_8081 [Desktop Resolutie] IMG_8091 [Desktop Resolutie] IMG_8089 [Desktop Resolutie] IMG_8103 [Desktop Resolutie] IMG_8254 [Desktop Resolutie] IMG_8263 [Desktop Resolutie]