A. Keesmaat Alblasserdam (Kopie)ALBLASSERDAM – Oorlogsveteraan en verzetsstrijder Arie Keesmaat uit Alblasserdam is deze week overleden. Keesmaat was in de Tweede Wereldoorlog op de 13-jarige leeftijd getuige van het bombardement op Alblasserdam. Hij verloor daarbij zijn beide ouders en twee van zijn zussen. Later, in 1944, werd de Damdorper gedeporteerd naar Duitsland en tewerkgesteld in Hamburg. Hij wist te ontsnappen en sloot zich aan bij het Engelse leger, dat voorbereidingen trof voor de Slag om Arnhem.

Scherven
Keesmaat vocht mee op de Ginkelse heide en stak de Rijn over om mee te vechten. “Ik heb daar afgrijselijke dingen meegemaakt, waar ik niet over kan vertellen. Dat is te erg,” zei de oorlogsveteraan in 2010 in een interview met de Klaroen. Van 1947 tot begin 1950 vocht Keesmaat in Nederlands-Indië. Hij raakte daar gewond en liep vanaf die tijd rond met granaatscherven in zijn benen.

Herdenkingen
Om zijn herinneringen te verwerken ging de Alblasserdammer regelmatig naar Eindhoven om daar met lotgenoten te praten in een traumaverwerkingsgroep. Ook bezocht hij herdenkingen in het land en was hij een bekend gezicht bij onder meer de dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Alblasserdam.

De heer Keesmaat, die overleed aan een hartstilstand, is 87 jaar geworden en wordt zaterdag begraven op de begraafplaats in Alblasserdam. De rouwdienst in de aula De Oude Toren begint om 10.00, waarna aansluitend (11.00 uur) de begrafenis plaatsvindt.

2011-Dodenherdenking-Alblasserdam-049-Desktop-Resolutie