containertransferium AlblasserdamALBLASSERDAM – Deze maand is Strabag Nederland begonnen met de bouw van de kade van het het Container Transferium Alblasserdam. Het gaat om een 30 meter naar achteren ingekaste kade van 255 meter lengte aan de rivier de Noord met daarachter een terminal van vier hectare op bedrijventerrein Nieuwland, nabij de A15. De verwachting is dat eind 2014 het nieuwe haventerrein aan terminal operator BCTN kan  worden opgeleverd. Begin 2015 kan BCTN dan beginnen met de overslag van containers.

Het Container Transferium, dat de A15 jaarlijks van 200.000 TEU aan containers moet ontlasten, werd in de zomer van 2009 aangekondigd.  Toen ondertekenden het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Randstad Urgent, de Provincie Zuid-Holland, het Drechtstedenbestuur en het Havenbedrijf Rotterdam daarvoor een convenant. Exploitant BCTN en Havenbedrijf Rotterdam hebben vorig jaar een overeenkomst getekend voor de exploitatie van het Container Transferium Alblasserdam. De bouw van de kade heeft met name vertraging opgelopen vanwege de tegenvallende bodemgesteldheid.

Voor de omliggende terreinen van circa zeven hectare is het Havenbedrijf nog in gesprek met diverse partijen maar zijn nog geen overeenkomsten gesloten. Havenbedrijf is met name geïnteresseerd in partijen uit de logistiek die het Container Transferium versterken.