4-11-2013, dordrecht, bijeenkomst drechtsteden bij van wijnen foto rob kammingaREGIO – De wethouders economie en werkgelegenheid van de Drechtsteden hebben maandag 4 november samen met bestuursleden van ondernemersverenigingen in de zes gemeenten gesproken over hoe er nog beter samengewerkt kan worden tussen de overheid en het bedrijfsleven. Daarbij kwam onder meer de fileproblematiek op de A15 bij Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht aan bod. Volgende week vindt hierover een gesprek plaats met het rijk.

Bereikbaarheid
Een speerpunt van Werkgevers Drechtsteden is de bereikbaarheid, als voorwaarde voor het economisch succes van de regio. Met name de fileproblematiek op de A15 is volgens hen ernstig. Het rijk schat die problematiek echter lager in dan de regio. Regionaal portefeuillehouder duurzame mobiliteit, S.J. Veerman uit Alblasserdam, vertelde: “Daarom hebben we onderzoek laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat betrekkelijk eenvoudig en goedkoop flinke verbeteringen kunnen worden bereikt. Volgende week vindt daarover overleg plaats met het rijk.” Ook de  werkgevers overleggen regelmatig met het Rijk. Er is nu afgesproken gezamenlijk op te trekken in de lobby en om elkaar beter te informeren.

Promotie en acquisitie
Verder is er gesproken over hoe samengewerkt kan worden om de Drechtsteden te profileren als aantrekkelijke vestigingsregio regio voor bedrijven – ook één van de speerpunten van de Werkgevers Drechtsteden. De regionale Promotie en Acquisitie Unit, die volgend jaar start, gaat daaraan zeker bijdragen. Over twee jaar moeten ongeveer 15 nieuwe bedrijven zijn aangetrokken en ongeveer 400 nieuwe arbeidsplaatsen zijn gerealiseerd. “Wij moeten voor nieuwe bedrijven de rode loper uitrollen”, zei regionaal portefeuillehouder Richard Korteland. “En uiteraard ook onze huidige bedrijven optimaal blijven bedienen.”

Sociaal akkoord
“Arbeidsmarkt is net voetbal”, zo prikkelde regionaal portefeuillehouder werkgelegenheid, E. van de Burgt zijn gehoor. “De ondernemers zijn als het ware de aanvallers, onderwijs en uitkeringsinstanties zijn de middenvelders en overheden vormen de verdediging”. Hij herinnerde zijn gehoor aan de afspraak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. De ondernemers gaven aan dat het niet eenvoudig is zulke arbeidsplaatsen te creëren. Het gaat vaak om kleine bedrijven met onvoldoende capaciteit om mensen te begeleiden. “De slagingskans is groter, als wij hierin worden ontzorgd”, betoogden de werkgevers. “Bovendien wordt er ook een beroep op ons gedaan op werkplekken voor bijvoorbeeld 50+’ers en voor jongeren.”  Mogelijk kan het beschikbaar stellen van werkplekken in de toekomst worden meegewogen bij het gunnen van werk.

Vervolg
Het was de tweede  ontmoeting tussen bestuurders van ondernemersverenigingen en Drechtsteden. De bijeenkomst werd gehouden in het regiokantoor van projectontwikkelaar en bouwbedrijf Van Wijnen in Dordrecht. Directeur  en gastheer, C. Simons, vertelde dat het van oorsprong Dordtse bedrijf al meer dan 100 jaar oud en inmiddels 26 vestigingen  en meer dan 1.500 medewerkers in Nederland heeft. In de regio bouwde Van Wijnen. mee aan onder meer de Volgerlanden, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Energiehuis. Afgesproken is dat na de zomer van 2014 opnieuw een bestuurlijk overleg plaatsvindt.

Drechtsteden
De Drechtsteden bestaan uit de zes gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Rob Kamminga.