Foto's camera aaNIEUW-LEKKERLAND – Vijf jongeren uit Nieuw-Lekkerland willen in de zomer van 2014 deelnemen aan een project van World Servants in Zambia. Sven Brienen, Nanette Damsteegt, Matthijs Huisman, Monica de Jong en Jacqueline de Jong willen mee gaan helpen met de bouw van lerarenwoningen in Chimoza. Vanwege de hoge bouwkosten, wil het vijftal middels acties 10.000 euro ophalen. Één van de acties is de Sinterklaasactie. Op donderdag 5, vrijdag 6 of zaterdag 7 december is het mogelijk om de Nieuw-Lekkerlanders in te huren als Sinterklaas en Zwarte Pieten.

Reserveren
Matthijs Huisman legt uit hoe het werkt: “Lijkt het u leuk om uw (klein)kinderen te verrassen met een bezoek van Sinterklaas en zwarte piet? Dan kunt u ons inhuren voor EUR 17,50 per kwartier of EUR 30,00 per half uur. Sint komt dan met twee pieten (inclusief strooigoed) bij u langs. U kunt ons boeken op donderdag 5, vrijdag 6 of zaterdag 7 december door een mail te sturen naar wszambia@gmail.com. In de mail graag uw naam en het bezoekadres vermelden en natuurlijk de gewenste datum, tijdstip en tijdsduur. Tevens kunt u in de mail uw wensen kenbaar maken (bijvoorbeeld dat Sinterklaas bepaalde kinderen een liedje vraagt te zingen). U krijgt van ons uiterlijk een week tevoren een bevestigingsmail.”

Andere dagen
Mensen die pakjesavond op een andere dag vieren, mogen ook mailen. Bij voldoende animo is he namelijk mogelijk om ook op andere dagen (niet op zondag) de Sint en de pieten in te huren.

Chimoza
Chimoza, de plek waar de jongeren aan het werk willen, ligt in een uitgestrekt plattelandsgebied in Zambia. In totaal wonen er ongeveer 800 mensen. Ze leven van landbouw of hebben een klein winkeltje. De kinderen gaan naar een school die door de bevolking zelf is gebouwd. De 120 leerlingen krijgen les van drie ongeschoolde leerkrachten die niet betaald krijgen. De school kan pas goede leraren aannemen als ze aan criteria van de overheid voldoet. Eén van die eisen is goede woningen voor de leraren. Als die er zijn, verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Ook blijven de kinderen langer op school omdat ze examens kunnen doen. Hierna kunnen ze doorleren of een goede baan zoeken.

World Servant
De jongeren gaan hun project uitvoeren via World Servants. Dit is een christelijke organisatie die sinds 1988 met inzet van honderden jongeren en volwassenen bouwprojecten uitvoert in ontwikkelingslanden. In zo’n 2 à 3 weken tijd helpen groepen jongeren en volwassenen mee aan de bouw van scholen, huizen en klinieken. Het doel van World Servants is mensen vanuit het geloof in Jezus Christus enthousiast te maken om zich dienstbaar op te stellen in deze wereld. Deelnemers maken kennis met andere omstandigheden waar mensen in leven, met een andere cultuur en met een vaak andere geloofsbeleving. Het motto van World Servants is: ‘bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander’.

Foto's camera 092