Back to Vinyl Team-zwALBLASSERDAM – Al enige weken wordt er in de huizen van de dj’s van Back to Vinyl hard gepoetst: op 2 november moeten immers alle singles en lp’s uit de jaren 60, 70 en 80 weer tip top in orde zijn voor de drieëntwintigste editie van Back to Vinyl in Landvast in Alblasserdam. Back to Vinyl is ooit kleinschalig begonnen in de bar van De Wipmolen in Alblasserdam om uit te groeien tot grootschalige feesten in cultureel centrum Landvast in Alblasserdam, waar in de hoogtijdagen achthonderd mensen op af kwamen.

Inmiddels is het toeschouwersaantal gedaald tot circa 350, maar dat vinden de drijvende krachten achter het feest Harry Kemp, Lykele Bokhorst, Ben Bochanen en Ariejan Boon geen enkel probleem. “Integendeel”, lacht Ariejan. “We kunnen nu het feest compact vieren in de bovenverdieping van Landvast.” “Wij staan er op vrijwillige basis en verdienen er niets aan,” geeft Ben aan. “Dus hoeveel mensen er komen maakt dan ook niet uit. Als we maar uit de kosten komen.” “Het belangrijkste is dat het gezellig is,” grijnst Harry. En dat het gezellig is, bewijzen de foto’s wel die te vinden zijn op de website www.backtovinyl.nl.

Muziekstijlen
Menig Alblasserwaarder heeft Back to Vinyl hoog op het verlanglijstje van uitstapjes staan. “Iedereen vindt de sfeer geweldig,” meldt Lykele. “Er is – omdat dat moet – bewaking maar die kan net zo goed gaan kwartetten of iets dergelijks.” “Die sfeer ontstaat niet alleen door de mensen zelf; ook de keuze aan muziekstijlen werkt daaraan mee,” geeft Ariejan Boon aan. De bar wordt omgebouwd tot classic rock café en de zaal ernaast wordt paradijs voor de liefhebbers van soul- en discomuziek. “Alles dicht bij elkaar, voor ieder wat wils en niemand hoeft ver te lopen voor een ander muzieksmaakje,” stelt Harry. Sinds enige tijd wordt ook geen rookmachine meer gebruikt voor betere lichteffecten. “Een behoorlijk aantal bezoekers had daar last van dus die machine laten we voortaan thuis,” geeft Ariejan aan

Vinylwensen
Alle muziek die gedraaid wordt, komt van vinyl. Door de jaren heen hebben de heren al een behoorlijke collectie opgebouwd. “Zodoende hoeven we steeds minder vaak ‘nee’ te verkopen als mensen een verzoekje aanvragen,” zegt Lykele. Verzoekje? “Jazeker,” stelt Ben. “In feite stellen de bezoekers de muziekkeuze vast door het aanvragen van platen.” “En dat kan gedurende de gehele avond,” vult Boon aan. “Geen gelikt geproduceerd computerlijstje, maar ambachtelijk werk van de draaitafels.” “We zoeken nog wel muziek,” meldt Harry desgevraagd. “Vooral singles uit de latere jaren ’80. Dus als iemand ze mee wil nemen naar Back to Vinyl….. Wij worden er gelukkig van!”

Kaartjes voor Back to Vinyl kosten 10 euro en zijn te koop bij Landvast, Haven 4, 078-6912923 en kapsalon ’t Hoekje, Scheldeplein 1b, 078-6912270, beide te Alblasserdam. Op 2 november a.s. gaan de deuren open om 21:00 uur; het feest in de nok van Landvast begint om 21:30 uur. Meer info en foto’s van vorige feesten zijn te vinden op www.backtovinyl.nl.Twitter: @back2vinyl.