IMG_5062d [Desktop Resolutie]Droom van KNZB-directeur wordt werkelijkheid
ALBLASSERDAM – Wethouder Sjoerd J. Veerman en voormalig PvdA-raadslid mevrouw J. de Jong-Falkena (95) hebben donderdag 17 oktober een heipaal de grond in geslagen voor het nieuwe zwembad in Alblasserdam. “Toen ik raadslid werd, moesten de kinderen in het donkere, soms koude water, van het Lammetjeswiel zwemmen. Sommige kinderen hadden daar zo’n hekel aan, dat ze zich verstopten in het toilet. Als raad besloten we dat er een overdekt zwembad gebouwd moest worden. Dat werd het huidige Blokweer,” vertelde mevrouw De Jong, het eerste vrouwelijke raadslid in de Alblasserdamse geschiedenis.

Goede beslissing
“De beslissing om Blokweer te bouwen, is achteraf gezien een goede geweest. Heel veel mensen hebben er plezier van gehad. Ook ik zwom tot twee jaar geleden in het bad. Ik hoop dat ik het nog mag beleven dat het nieuwe bad geopend wordt,” zei De Jong.

Binnen een jaar
Wethouder Veerman vertelde over de geschiedenis van het zwemmen en over de toegevoegde waarde van een zwembad in het Damdorp. “Ik hoop dat de winter uit blijft, tot het gebouw dicht is. Als het goed is kunnen we dan al binnen een jaar een duik nemen.”

Modern bad
Het zwembad wordt gebouwd volgens het “2521 Gewoon Zwemmen”-concept. Dit vereist een innovatieve manier van bouwen met prefab bouwonderdelen en een bassin dat niet in de grond maar op het maaiveld wordt gebouwd. Hierdoor is het mogelijk binnen het beschikbare budget een modern duurzaam zwembad te bouwen bestemd voor verenigingsgebruik, les zwemmen en recreatief zwemmen.

Moed en vertrouwen
Met de bouw van dit bad, komt een droom van directeur Jan Kossen van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) uit. “Hoe vaak maak je in je leven mee dat een droom werkelijkheid wordt? Voor mij is het zwembad dat hier gebouwd wordt, een droom. Een aantal jaar geleden hebben we gekeken naar hoe je een ideaal zwembad kan bouwen. Daar is een plan uit voortgekomen. Dat plan hebben we laten doorrekenen en uit laten voeren. Vervolgens hebben we veel enthousiasme gecreëerd bij de gemeente en de verenigingen. Ik ben heel trots dat de gemeente de moed heeft gehad om met dit concept te beginnen. Daar is moed en vertrouwen voor nodig.”

Vijf miljoen
Het huidige zwembad aan de Esdoornlaan is aan vervanging toe. In november 2011 heeft de gemeenteraad besloten een nieuw zwembad te bouwen volgens het 2521-concept van de Nederlandse zwembond (KNZB). Voor de bouw van het bad is ruim vijf miljoen euro beschikbaar gesteld.

IMG_5062d [Desktop Resolutie]

IMG_5048 [Desktop Resolutie] IMG_5065 [Desktop Resolutie] IMG_5080 [Desktop Resolutie] IMG_5097 [Desktop Resolutie] IMG_5103 [Desktop Resolutie] IMG_5116 [Desktop Resolutie] IMG_5122 [Desktop Resolutie] IMG_5129 [Desktop Resolutie] IMG_5144 [Desktop Resolutie]