lammetjeswiel Alblasserdam blauwalgALBLASSERDAM – Het Waterschap verwacht dat vóór de kerst bekend is hoe het blauwalgenprobleem in de Alblasserdamse recreatieplas het Lammetjeswiel aangepakt kan worden. Dat liet wethouder Sjoerd Veerman dinsdagavond 17 september tijdens de commissievergadering weten, naar aanleiding van vragen van SGP’er Jan-Willem de Leeuw. Volgens de wethouder zijn er op dit moment twee universiteiten bezig met een onderzoek naar de blauwalgen in het Lammetjeswiel.

Sloten verdiepen
“Vorige week maandag zijn beide universiteiten op bezoek geweest. Ze hebben bij het Lammetjeswiel gekeken en hebben monsters genomen. De verwachting van het Waterschap is dat vóór de kerst een pakket maatregelen gepresenteerd kan worden. Er wordt onder meer gedacht aan het verdiepen van de aansluitende sloten en het meer gebruik maken van biomateriaal.”

Zelf maatregelen
De Leeuw vroeg behalve naar de stand van zaken ook of de gemeente zelf maatregelen kan nemen. “Als het Waterschap er niets mee doet, kunnen we er als gemeente dan misschien zelf wat mee gaan doen?,” vroeg De Leeuw. Wethouder Veerman wil eerst de uitslagen van de onderzoeken afwachten. “Ik kan niet meer zeggen dan dat ik hoop dat ik begin volgend jaar de uitslag met u kan delen,” aldus Veerman.

Jaarlijks
De aanwezigheid van een grote hoeveelheid blauwalgen in het Lammetjeswiel zorgt elke zomer weer voor problemen. Uit veiligheidsoogpunt kan er bij constatering van blauwalgen, niet meer gezwommen worden in de recreatieplas. De Leeuw hoopt dat met een goede bestrijding van de algen de zwemplas de hele zomer lang gebruikt kan worden.