De westrijd kunstwerk zwembad alblasserdamALBLASSERDAM – Meer dan veertig jaar lang stond bij sporthal en zwembad Blokweer in Alblasserdam het kunstwerk ‘Wed-strijd’. Voor veel mensen waren de veertien stalen buizen, die in beton stonden, een referentiepunt geworden. Afgelopen week is het kunstwerk weggehaald, omdat het in de weg stond voor de nieuwbouw van het zwembad. Voorlopig liggen de buizen, die uit het beton zijn gehakt, bij de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen.

Afgebroken
Het negen meter hoge kunstwerk heeft voorlopig nog geen nieuwe bestemming. “Voor de buiteninrichting van het nieuwe zwembad stond het in de weg. Hij zou precies voor de ingang komen te staan. We hebben nog gekeken of het ding naar op een andere plek gezet kon worden, maar in de gemeente was nog geen nieuwe plaats beschikbaar en bij het zwembad zelf was ook geen ideale locatie voorhanden. Uiteindelijk hebben we besloten om het kunstwerk af te breken, omdat met fundatie en al opslaan te kostbaar was. De stalen delen zijn los gehakt van de betonnen delen en liggen nu voorlopig bij mij opgeslagen,” vertelt kunstenaar Teeuwen.

Twee figuren
‘Wed-strijd’ bestaat uit twee keer zeven buizen die een beetje gebogen omhoog wijzen. Kunstenaar Teeuwen kreeg tijdens de ingebruikname van Blokweer in 1972 de opdracht van de gemeente om het kunstwerk te maken. “Hij is gemaakt toen het nieuwe gebouw daar gezet werd met de bedoeling om de relatie tussen het gebouw en het kunstwerk te bekrachtigen. Eigenlijk was het een intermediair, een binnenkomer, zodat je verwijzing kreeg naar het gebouw zelf. Want dat stond vrij ver van de weg,” legt Teeuwen uit. Over de betekenis van ‘Wedstrijd’ vertelt de Alblasserdammer: “In de sport zou je kunnen zeggen dat het twee partijen zijn die elkaar tegenkomen. Het zijn als het ware twee figuren die tegen elkaar inspringen. Je zou aan twee volleyballers kunnen denken die boven het net bezig zijn.”

Niet meer bij zwembad
En wat er met ‘Wed-strijd’ gaat gebeuren? Dat is nog onduidelijk. “Hij komt hoogstwaarschijnlijk niet meer bij het zwembad, want daar past hij niet meer. Als op termijn blijkt dat er in Alblasserdam geen plek is op een andere locatie, dan bewaar ik hem nog even om te kijken of daar een geval zich voordoet in buurgemeentes, zodat hij daar misschien kan staan. Ik wil graag dat het kunstwerk binnen zeven jaren weer ergens staat,” aldus Teeuwen.

Kunstwerk in patio
Het nieuwe zwembad, dat in 2014 gereed moet zijn, krijgt wellicht een nieuw kunstwerk in de patio. Teeuwen: “We zijn aan het praten of we wat kunnen doen in het nieuwe zwembad  in de patio. Dus in de ruimte tussen de sporthal en zwembad. Het kan in ieder geval niet zo hoog worden als ‘Wed-strijd’, want dat deel is maar drie meter hoog.”