SAM_2011 (Kopie)KINDERDIJK –  Mark Stafleu van de Rijksdienst voor het Cultureel  Erfgoed (RCE) heeft woensdagmiddag 11 september de Wachtdeur van de Vierde molen van de Overwaard in Kinderdijk onthuld. Hij deed dat samen met Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). De Wachtdeur werd in 2009 tijdens restauratiewerkzaamheden aan deze zogenaamde Contramolen gevonden. Hij is geconserveerd door de afdeling Scheepsarcheologie van de RCE. De Wachtdeur krijgt een vaste plaats in het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal van het Werelderfgoed Kinderdijk.

De deur dekte de tweede waterloop van de zogenaamde Contramolen af om te voorkomen dat het water van de Hoge Boezem terugstroomde in de Lage Boezem. De molen is enig in zijn soort en bezat twee waterlopen met in elk een scheprad. Eén om het water van laag naar hoog te malen, net als andere molens. Het tweede scheprad werd gebruikt om de Hoge Boezem in de zomer leeg te malen zodat het land gebruikt kon worden als weiland.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk wil het tweede scheprad graag terugbrengen in deze molen. Dat project is genomineerd voor de Molenprijs 2013. Deze prijs is ingesteld door Vereniging De Hollandse Molen. Het project dat de meeste stemmen weet te winnen bij het grote publiek wint de Molenprijs ter waarde van 90.000 euro. Medewerkers en vrijwilligers van de SWEK zijn al weken bezig vrienden, bekenden en onbekenden te vragen om hun stem. Er kan gestemd worden via www.molenprijs.nl/kinderdijk.php. Foto: Peter Paul Klapwijk.

SAM_2011 (Kopie)

_PPK1820 (Kopie)