aedNIEUW-LEKKERLAND – Eind mei zijn de ambulancedienst ZHZ, de gemeente Molenwaard, de EHBO-vereniging en het Wmo-platform gestart met de pilot HartslagNu in Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. HartslagNu is het nieuwe alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. Sinds de start hebben 32 inwoners zich aangemeld als burgerhulpverlener.

“Een mooi resultaat”, vindt Leo Roos, projectleider van de Ambulancedienst. “Voor een goede dekkingsgraad streven we naar honderd burgerhulpverleners in Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. We zijn erg tevreden met het resultaat tot nu toe. In het alarmeringssysteem staan tien AED’s geregistreerd. Ook dat is een goed resultaat, want het aantal is hoger dan de norm. Sinds de start zijn er gelukkig geen inzetten geweest, maar we hebben dus nog geen praktijkervaringen met hulp van burgers bij een reanimatie.”

De komende periode blijven de initiatiefnemers van de pilot aandacht vragen voor HartslagNu en proberen om mensen enthousiast te maken voor HartslagNu. Mensen die kunnen reanimeren én weten hoe zij een AED kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden via de website www.hartslagnu.nl.