Nieuwe afbeelding (2)ALBLASSERDAM – Sinds woensdagavond 19 juni staat op Dumpert.nl en Youtube.nl een filmpje, waarop te zien is hoe een 16-jarige havo4-leerling van middelbare school De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht een klasgenoot een stomp in het gezicht geeft, nadat die klasgenoot de jongen bij de keel grijpt. Het filmpje heeft als titel meegekregen ‘Brillemans hoekt pestkop naar de grond’ en is inmiddels een paar honderdduizend keer bekeken. De maker van het filmpje is door de school voor enkele dagen geschorst. De twee betrokken jongens uit Alblasserdam en Sliedrecht hebben een goed gesprek gehad en kunnen weer met elkaar door één deur.

Geenstijl.nl
Enkele honderden mensen laten onder meer op Geenstijl.nl ongezouten weten wat ze van de situatie vinden: “De gespierde breinaald hoekt de opgefokte lichtgetint netjes naar de grond,” schrijft ene ‘Blue Light’. “Geweldig! Meer van dit,” vindt een ander. Voor de jongen die zijn klasgenoot bij de keel pakte is maar weinig genade, zo blijkt uit het merendeel van de reacties.

“Ik had het verdiend”
Het voorval vond woensdagochtend plaats tijdens de les CKV. Ruben (16), de jongen uit Alblasserdam die in het filmpje geslagen wordt en als dé pestkop wordt gezien, vertelt: “Ik zat naast Robin. Dat was eigenlijk voor het eerst, want meestal zit ik naast andere mensen. Tijdens de les zat ik een beetje te dollen. Ik gaf Robin een paar tikjes op zijn dijbeen. Hij werd dit zat en gaf mij een klap. Op dat moment begint het filmpje en pak ik Robin bij zijn keel. Daar schrok ik eigenlijk zelf ook van. Op het moment dat ik weer loslaat, krijg ik een stomp in mijn gezicht en moet ik van de docent de klas uit. Het was de eerste keer dat ik ruzie had met Robin.”

Geen pesten, maar irriteren
Robin, de 16-jarige jongen uit Sliedrecht met het groen shirt aan, bevestigt het verhaal van Ruben en vult aan: “Ruben was me al een tijdje aan het irriteren. Meerdere keren gaf ik aan dat hij moest stoppen. Het was gewoon heel vervelend. Ik ervoer het niet als pesten, zoals veel mensen dat nu wel denken, maar het was puur irriteren. Dat doet hij ook bij andere klasgenoten wel vaker. Op een gegeven moment gaf ik hem een tik op zijn schouder en zei dat hij nu echt moest stoppen. Vervolgens greep hij me stevig naar de keel. In een reflex sloeg ik hem,” aldus Robin.

Openbaar gelyncht
Het voorval werd door een klasgenoot van de beide jongens gefilmd en belandde uiteindelijk op internet, waar het verhaal een eigen leven is gaan leiden. De ouders van Ruben hebben daar flink de balen van. “Zijn gedrag is niet goed te keuren en die klap die hij kreeg is gewoon eigen schuld dikke bult. Maar wat er nu gebeurt, gaat te ver. Eigenlijk wordt Ruben in het openbaar gelyncht. Overal is hij met naam en toenaam te vinden. Nogmaals: je kunt niet zomaar iemand bij de keel pakken. Dat is fout, maar hij wordt nu wel erg hard gestraft op basis van een filmpje, zonder dat het hele verhaal bekend is,” vindt de vader van Ruben.

Verwensingen
Rubens moeder verzucht: “Het zijn pubers. Natuurlijk had Ruben gewoon zijn handen thuis moeten houden, maar om zo hard gestraft te worden via internet, is wel een beetje verdrietig. We kunnen alleen maar machteloos toezien hoe zijn naam overal wordt genoemd. Ook de verwensingen van veel mensen die reageren zijn niet van de lucht. Dat terwijl het tussen de jongens zelf inmiddels al weer goed is.”

Uitgepraat
Ruben en Robin hebben woensdagmiddag, nog voor het verschijnen van het filmpje op internet hun ruzietje in het bijzijn van de coördinator van de school bijgelegd. Robin zegt hierover: “We zullen niet de beste vrienden worden, maar we hebben het uitgepraat en nu is het klaar.” Hij vervolgt: “Ik vind het echt sneu voor Ruben. Dit blijft hem denk ik lange tijd achtervolgen. Dat gun ik hem niet. Al hoop ik wel dat hij er van geleerd heeft en hij stopt met mensen irriteren.”

“Die klap had ik verdiend”
Ruben heeft spijt als haren op het hoofd en vertelt: “Ik had niet moeten irriteren en had hem zeker niet naar de keel moeten grijpen. Dat was stom. En die klap die ik kreeg? Die had ik gewoon verdiend.”

Marokkaan
Overigens wordt Ruben in het filmpje door veel mensen aangezien voor Marokkaan, maar dat is hij niet. “Mijn vader en moeder zijn net als ik allebei in Nederland geboren en opgegroeid. De moeder van mijn moeder is ook Nederlands. Haar man is Grieks. Ook de moeder van mijn vader is Nederlands. De vader van mijn vader is Indisch,” aldus de Alblasserdammer. Rubens moeder haakt daar op in en zegt: “Kun je zien hoe snel mensen over zaken oordelen over zaken waar ze niet alles van weten.”

Leermoment
Trude Schmidt, directeur onderwijs van De Lage Waard laat in een reactie weten het te betreuren dat het incident heeft plaatsgevonden én dat het daarvan een filmpje op internet is geplaatst. “Desondanks gaan we niet voor de feiten op de loop. Het is de werkelijkheid van deze dagen en daar moeten we als school mee leren omgaan. We gebruiken deze situatie dan ook als leermoment voor onze leerlingen. In deze situatie is goed zichtbaar wat voor grote consequenties het kan hebben als je iets zomaar op internet plaats,” aldus Schmidt.

Geschorst
De filmer van het voorval is voor enkele dagen geschorst. Schmidt licht toe: “Dat is eigenlijk een standaardprocedure. Het is in school niet toegestaan om zonder toestemming te filmen. Wie dat wel doet wordt geschorst. We willen de leerling in dit geval duidelijk maken dat we zijn handelen absoluut onwenselijk vinden.”

Tekst: Peter Stam.