straaljagerALBLASSERDAM – Een F16 is dinsdagmiddag 28 mei rond 13.00 uur door de geluidsbarrière gevlogen. Dit had tot gevolg dat er in Alblasserdam en ver daar buiten een flinke knal te horen was. “De F16 heeft een testvlucht boven de regio gemaakt. De straaljager kwam vanuit Woensdrecht, waar hij voor faseonderhoud was, en vloog terug naar Volkel of Leeuwarden. Onderweg is er door de geluidsbarrière gevlogen,” aldus een woordvoerster van het Ministerie van Defensie. Het betreft volgens de zegsvrouw een ‘standaardprocedure’.

Dat de knal in veel meer plaatsen was te horen, dan normaal het geval is, heeft volgens de woordvoerster van Defensie te maken met de weersomstandigheden. “Het geluid komt met deze meteorologische omstandigheden behoorlijk ver.” Op Twitter meldden mensen dat ze de dreun onder meer gehoord hebben in Dordrecht, Sliedrecht, Barendrecht, Molenwaard, Papendrecht, Zwijndrecht en Strijen.

Als een F16 sneller vliegt dan het geluid, hoopt dit geluid zich op. Als de straaljager de opgehoopte geluidskegel passeert, ontstaat een knal.