IMG_7477 (Kopie)REGIO – Mensen die gediscrimineerd, bedreigd of mishandeld zijn vanwege hun seksuele geaardheid kunnen vanaf vandaag terecht bij het politiemeldpunt ‘Roze in Blauw’. Het meldpunt werd maandag 6 mei, in de vorm van een persgesprek door korpschef Frank Paauw en  medewerkers van belangenvereniging COC en Radar gepresenteerd. “Geweld gebruiken vanwege het feit dat iemand homo is, is van geen enkele kant te tolereren,” stelde Paauw.

Het afgelopen jaar kwamen er bij de politie in heel Zuid-Holland Zuid achttien meldingen binnen die te maken hadden met iemands seksuele geaardheid.  In de regio Rotterdam waren dat er 111. Paauw verwacht dat dankzij het meldpunt het aantal meldingen, zeker in grotere steden zoals Dordrecht en Rotterdam, toe zal nemen.

Incidenten
Aanleiding voor het Meldpunt Roze in Blauw in deze regio, is dat het nog niet vanzelfsprekend is dat burgers die homo, lesbisch, biseksueel of transseksueel zijn bedreigingen of mishandelingen vanwege hun geaardheid bij de politie melden. “We willen als politie graag beter zicht krijgen op wat er onder die doelgroep speelt en daar ook daadwerkelijk iets mee doen. De politie is er voor iedereen en behandelt alle meldingen van burgers serieus. We vermoeden dat er nu nog veel incidenten zijn die niet gemeld worden. Dat moet anders,” vindt Paauw.

Het meldpunt
Burgers die bellen naar het Meldpunt Roze in Blauw krijgen politiemensen aan de telefoon die zijn opgeleid om te gaan met hun melding of aangifte. Het netwerk Roze in Blauw bestaat uit een groep politiemensen die de belangen behartigt van burgers die gediscrimineerd, bedreigd of mishandeld worden vanwege hun seksuele geaardheid. Dit doen zij bijvoorbeeld door het inplannen van de aangifte, de begeleiding van het onderzoeksdossier en het delen van kennis in de organisatie. Het Meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-7444477 of via de email rozeinblauw@rijnmond.politie.nl. Er wordt zorgvuldig met de privacy van burgers omgegaan en de politie gaat uiteraard serieus met de melding aan de slag.

Schroom
Ook als mensen een bepaalde schroom of angst hebben om een melding of aangifte te doen vanwege hun seksuele geaardheid, kunnen terecht bij het Meldpunt Roze in Blauw. Maar naar het Meldpunt kan bijvoorbeeld ook gebeld worden als u zelf vermoedt dat uw buurman of buurvrouw bedreigd wordt vanwege het feit dat hij of zij homo of lesbisch is. Natuurlijk moet altijd 112 gebeld worden als er sprake is van een noodgeval.

Eenheid Rotterdam
Het Meldpunt is bedoeld voor de inwoners van Alblasserdam en alle andere plaatsen die binnen de politie-eenheid Rotterdam vallen. Mocht er een melding binnenkomen die niet voor deze Eenheid bestemd is, wordt deze doorgezet naar de juiste politie-eenheid. Als een melding niet direct politieaandacht nodig heeft, maar juist moet worden doorverwezen naar een andere instantie wordt hier ook zorg voor gedragen.

Flyers
In horecagelegenheden waar de doelgroep met regelmaat komt, worden flyers verspreid met daarop informatie over het Meldpunt. Daarnaast komen er posters en flyers bij instellingen en belangenorganisaties.

IMG_7477 (Kopie)

IMG_7476 (Kopie)