koningsspelen-2013ALBLASSERDAM – Alle Alblasserdamse basisscholen doen vrijdag 26 april mee aan de koningsspelen. De spelen zijn bedacht ter gelegenheid van de troonswisseling. Elke school heeft zijn eigen activiteit bedacht. Van vossenjacht tot sportspelen en van Oud Hollandse spelen tot een cultuur project. Ook worden er oranje tompouces gemaakt. De koningsspelen beginnen om 8.30 uur met een koningsontbijt waarna om 9.30 het startschot voor de koningssportdag wordt gelost. 

Alle basisscholen in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk konden zich daarvoor opgeven. In Alblasserdam hebben alle basisscholen zich aangemeld: Het Palet, De Boeg, de Loopplank, het Kompas, de Schalm, de Ds. Joannes Beukelmansschool en ’t Nokkenwiel. De gemeente Alblasserdam is verheugd met zoveel sportiviteit en deelt net als bij de troonswisseling van koningin Wilhelmina in 1948 en bij koningin Juliana in 1980 een mok uit aan alle Alblasserdamse basisschoolleerlingen.

Uitreikingen en bezoeken
Op woensdag 24 april reikt wethouder Peter Verheij om 8.30 uur de eerste mok uit aan basisschool ’t Nokkenwiel (locatie Maasplein). Leerlingen van deze school hebben al eerder vakantie en zijn daarom uitgeweken naar woensdag 24 april.

Op vrijdag 26 april reikt burgemeester Blase om 8.30 uur de kroningsbundel uit aan leerlingen van basisschool de Schalm. Deze door de Schalm samengestelde bundel bevat gedichten, verhalen en tekeningen over en voor het nieuwe koningspaar.

Wethouder Sjoerd J. Veerman (sport) woont op vrijdag het ontbijt op basisschool Het Kompas bij en geeft daarna het startschot voor de Alblasserdamse spelen om 9.30 uur.

Wethouder Ad Cardon bezoekt vrijdag om 9.30 uur de Loopplank.

Wethouder Peter Verheij woont tevens op vrijdagmiddag om 13.30 uur het openluchtconcert op de Ds J. Beukelmanschool (locatie Weverstraat) bij. Aan dit concert werken zowel de kinderen als de bezoekers van Dagactiviteiten Wilgenheim mee.

Kans op een ontmoeting met het koninklijk paar
De school met de meest originele koningsspelen maakt kans op een ontmoeting met het koninklijk paar. De school moet kunnen laten zien dat ze het ‘samen’ hebben georganiseerd. De burgemeester en de wethouder sport bepalen welke school er uiteindelijk in aanmerking komt voor de landelijke nominatie.