politiecontrole edisonweg Alblasserdam controle politie 1REGIO – De Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht (verlengde van de Alblasserdamse Edisonweg) staat dit jaar op nummer één in de top-20 van de meest onveilige wegen van Zuid-Holland Zuid. Dat meldt de politie op basis van een ongevallenanalyse. Verder komen in de analyse onder meer de N214 in de Alblasserwaard en de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht voor. De komende tijd zal de politie op de top20-locaties extra controles uitvoeren.

Het Verkeershandhavingsteam van de politie in het district Zuid-Holland-Zuid gaat ook in 2013 onder de naam ‘Veilig verkeer? Ik doe mee!’ verder met de aanpak van twintig wegen waar veel ongevallen plaatsvinden. Het team besteedt dit jaar net als  in 2012 uitgebreid aandacht aan deze verkeersonveilige locaties. Regelmatig vinden controles plaats op de wegen uit de top 20 die in 2012 ook al hierin stonden. Iedere nieuwe weg in de top 20 start met een week lang verschillende verkeerscontroles. Uiteraard blijven deze nieuwe locaties na die week ook uitgebreid onder de aandacht.

Analyse
De politie probeert met deze aanpak de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Want ieder verkeersongeluk is er immers een teveel. Daarom is er een analyse gemaakt op welke punten in de regio Zuid-Holland-Zuid veel ongelukken plaatsvinden. Voor de lijst van 2013 is gekeken naar onder andere het totaal aantal ongevallen met en zonder slachtoffers in de periode van 2010, 2011 en 2012.

Edisonweg en Lekdijk
In samenspraak met de wegbeheerders en het Openbaar Ministerie is de lijst en volgorde bepaald voor de twintig locaties die het komend jaar intensief onder de aandacht komen. In de lijst van 2013 komen tien nieuwe locaties voor. De tien afgevallen wegen uit 2012, waaronder de Edisonweg in Alblasserdam en de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, houden de aandacht van de politie en daar zullen dus regelmatig controles blijven plaatsvinden. Op nummer 1 van de top 20 2013 staat de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht. De controles van een week op de nieuwe wegen in de top 20 gaan vanaf maandag 8 april 2013 van start. Die week is de Krispijnseweg in Dordrecht aan de beurt.

Ik doe mee
De politie hoopt dat de weggebruikers door de controles zich er bewust van zijn dat zij zojuist reden over een van de gevaarlijkste verkeerspunten in het district Zuid-Holland-Zuid. Verder hoopt de politie dat de weggebruikers helpen het verkeer veiliger te maken onder het motto ‘Veilig verkeer? Ik doe mee!’.

Ongevalsoorzaken
De belangrijkste oorzaken voor ongevallen zijn overigens het niet verlenen van voorrang, onvoldoende afstand houden en het verkeer van rechts geen doorgang verlenen. Ook komt het regelmatig voor dat bestuurders de macht over zijn of haar stuur verliezen. Snelheid speelt bij al deze oorzaken van ongevallen mede een grote rol.

De top 20 van verkeersonveilige wegen in Zuid-Holland-Zuid 2013:
1  Burgemeester Keijzerweg – Papendrecht
2  Brouwersdijk – Dordrecht
3  Banneweg – Gorinchem
4  Laan der Verenigde Naties – Dordrecht
5  Merwedestraat – Dordrecht
6  Krispijnseweg – Dordrecht
7  Nieuwe Wolpherensedijk – Gorinchem
8  Galileilaan – Dordrecht
9  Brugweg – Zwijndrecht
10 Oranjelaan – Dordrecht
11 Langeweg – Zwijndrecht
12 Antoniuslaan – Hendrik-Ido-Ambacht
13 Newtonweg – Gorinchem
14 Provincialeweg – Dordrecht
15 Overkampweg – Dordrecht
16  Koninginneweg – Zwijndrecht
17  Dubbeldamseweg Zuid – Dordrecht
18  Noordendijk – Dordrecht
19  N 3 – Dordrecht/Papendrecht
20  N 214 – Alblasserwaard.