Kinderen van Alblasserdamse basisscholen leren graffiti spuiten

IMG_2496 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De kinderen van de openbare basisscholen van Alblasserdam , “Het Palet” en” ’t Nokkenwiel”, hebben deze week geleerd hoe zij graffiti moeten spuiten. Onder leiding van profspuiter Peter van der Helm mochten de kinderen hun eigen kunstwerk maken in sportcentrum Blokweer. Tot 22 maart worden op de beide scholen tal van workshops gegeven die in het teken staan van ‘kunst’.

Deze uiteenlopende workshops worden gegeven op de scholen, door creatieve ouders en leerkrachten. In heel Nederland wordt deze week aandacht besteed aan het uitdragen van de kernwaarden van openbaar onderwijs; iedereen is welkom, ongeacht de levensovertuiging en er wordt met  wederzijds respect met elkaar omgegaan.  De scholen betrekken leerlingen, ouders en leerkrachten bij de samenleving.

Op woensdag 20 maart is er open dag en staan de deuren voor iedereen open. Op vrijdag 22 maart, om 10.30 uur, worden de werkstukken op Het Palet tentoongesteld, ‘s middag zijn de werken van de leerlingen van  ’t Nokkenwiel te bewonderen. Foto’s: Anja de Jong en Peter Stam. Meer foto’s zijn te zien op deze website.

IMG_2496 [Desktop Resolutie]

Afbeelding 045 [Desktop Resolutie] Afbeelding 048 [Desktop Resolutie] Afbeelding 053 [Desktop Resolutie] Afbeelding 067 [Desktop Resolutie] Afbeelding 068 [Desktop Resolutie] Afbeelding 073 [Desktop Resolutie] Afbeelding 077 [Desktop Resolutie] Afbeelding 082 [Desktop Resolutie]

53 reacties

 1. Wat een idioot idee om de jeugd graffiti te leren spuiten denk je nu echt dat ze zich niet lekker op diverse openbare plaatsen in Alblasserdam zullen gaan uitleven wat zal het mooi worden sommige plaatsen zijn toch al genoeg ontsierd en de gemeente verwijdert ook al niets a sociaal lekker onderwijs zeg

 2. Wat een idioot gedoe gezeg, in mijn tijd groep acht in 1992 was het project juist vandaal aan de schandpaal!! Op deze manier leer je die kinderen juist rottigheid want het is leuker om iets onder te kliederen wat niet mag.

 3. Beetje kortzichtige reactie van de heer voor mij. Ik geef deze les in diverse gemeentes en het is aangetoond dat er minder overlast ontstaat door dit soort zaken juist gecontroleerd te doen. Kids vinden het nu eenmaal geweldig en verbieden maakt het alleen maar interessanter. Bovendien is een onderdeel van de les dat als je iets moois wilt maken je dat niet bij anderen op hun eigendommen doet maar op een plek die daarvoor geschikt is.
  En als ze over de schreef gaan dan horen daar straffen bij, zoals schoonmaken of Halt.
  Maar het is natuurlijk wel lekker makkelijk klagen.

  Peter (diegene die de les gegeven heeft)

 4. Wat een onzin koos… laat die kinderen toch leker creatief zijn die hebben een werelddag gehad. Alsof ze nu ineens allemaal graffiti gaan spuiten dan mogen ze ook niet meer verven op school wat stel je voor zeg…..!!!!

 5. Koos…… Doemdenker! Het zijn kinderen van een basisschool. Nu niet bepaald de kids waar jij op doelt..

 6. Hoe stom kun je zijn. Alleen al vanuit het milieu oogpunt zijn spuitbussen schadelijk.
  We geven ze het voorbeeld om zonder bescherming te spuiten, geven vervolgens de kinderen een spuitbus en een stofkapje wat geen enkele bescherming biedt. En in een ongeventileerde ruimt spuiten maar. Wie denkt er aan het welzijn van deze kinderen?

 7. Als de wereld vergaat moet je in Alblasserdam gaan wonen. Daar gebeurt alles 50 jaar later. Heel Nederland is al lang klaar met graffiti en al helemaal met het kinderen enthousiast maken voor dit fenomeen. Graffiti is immers een bezigheid waarin het vooral de kunst was om op zoveel mogelijk plekken stiekem de boel onder te kladderen. En dat was nou net wat we onze kinderen niet bij wilden brengen en al helemaal niet van belastinggeld. Zijn er dan echt geen andere leuke creatieve dingen te doen met leerlingen ?

 8. Ik denk dat de wereld juist eerder vergaat in Alblasserdam…..die mensen zien daar overal spoken.

 9. Wat heerlijk om kinderen zo creatief bezig zijn te zien!
  Laten we toch met z’n alles eens positiever denken en doen.
  Wat heb je aan negatieve reacties?lost dat wat op?nee toch!

 10. Alblasserdam, in de running voor culturele anti-hoofdstad 2013? Goede slogan; Bekrompenheid in volle glorie? Iets wat niet in de Bijbel staat geschreven, hoeft niet per definitie slecht te zijn.

 11. En deze groepen verwijderen daarna de graffiti op vele gebouwen.
  Kijk maar eens om je heen.

 12. Echt wel jammer dat er op een bepaalde manier gereageerd wordt door sommigen….
  Deze kinderen hebben een leuke en creatieve ochtend/middag gehad. De kinderen hebben moeten samenwerken aan een kunstwerk en zijn allemaal tot een verrassend eindresultaat gekomen. De sfeer was super en de kids weten echt wel dat je dit niet op andermans spullen moet doen. De trotse gezichten van al die kinderen was het mooiste kunstwerk van allemaal.

 13. Een profspuiter? Dus kan je van graffiti je beroep maken? Ik vraag me af bij wat voor bedrijf je moet werken om hiervoor een reeel weekloon te krijgen. Oké, je kunt (vracht)auto’s een fantastisch mooi uiterlijk geven met “paintbrush” , maar hoeveel werkgelegenheid ligt daar?? Over de negatieve kant van “profspuiter” (snap je) wil ik het helemaal niet hebben.

 14. nou super idee hoor!als ze dan ergens graffiti opspuiten worden ze gepakten de ouders draaien er voor op!geefze maar goed les!

 15. Kids vonden het hartstikke leuk! Er zijn hele leuke hele leuke en mooie kunstwerken gemaakt! Het lijkt mij een hele moderne bijdrage voor bij het thema kunst!

 16. Mijn zoon was een van de gelukkigen die mee mocht doen en vond het heel erg leuk ,en hij heeft niet gelijk gevraagd of we ergens spuitbussen kunnen gaan kopen om heel alblasserdam te gaan “versieren” Die kids denken daar niet eens over na ! Ze zien het als een leuke aanvulling op een spannend jaar in Groep 8 Complimenten voor de organisatie !

 17. juist door die bewustwording is de kans dat ze in het wilde weg gaan kladderen kleiner geworden.

 18. Leuk idee juist. Dit is nu op een verantwoorde manier met graffiti om gaan. Ze krijgen er gelijk informatie bij. Kinderen overal van buiten houden en met je vingertje zwaaien van dit mag niet dat mag niet, volgens mij worden kinderen daar juist baldadig van. Nu weten ze wat het is en ze hebben er super veel lol mee gehad. En het zijn mooie kunstwerken geworden zo te zien aan de foto’s.

 19. Jonge kinderen barsten van de energie en creativiteit. De kids die meegedaan hebben met de verschillende activiteiten worden (nog) niet tegengehouden door het idee dat iets niet mooi kan zijn of dat het niet goed is. Ze zijn geboren met het vermogen om te vragen, te dromen en zich te verwonderen. Alles kan en dat is goed! Of het nu gaat om (toneel)spel, dansen, zingen, muziek maken, knutselen, tekenen of zoals bij dit artikel de nadruk op schilderen/graffiti. De graffiti artist heeft de kids aantoonbaar weten te enthousiasmeren en activeren, het was een superdag die hopelijk opnieuw kan worden gerealiseerd met mijn twee jongere kinderen.

  Op latere leeftijd worden jongens plotseling meneer genoemd. Als deze heren het creatief nadenken/ plezier zoals hierboven toegelicht staat in hun eigen leven onvoldoende zelf hebben aangeleerd, kunnen het bittere mannetjes worden, sommige personen hierboven hoeven zich niet direct aangevallen te voelen hoor, ik spreek tot uw gehele groep gelijkgestemden. Maar denk er eens over na… Klagen op andere mensen/organisaties die juist iets leuks proberen te doen voor de jeugd en de ontwikkeling hiervan, ipv zelf thuiszitten achter een laptop geeft ook geen inhoud of verandering, alleen beperking van de geest.

  Misschien kan de gemeente Albl’dam ook iets gaan betekenen voor deze groep bijzonder ontwikkelde ouderen zodat zij geen onnodige negatieve signalen afgeven, maar juist als indivudu ook een draagzamer leven krijgen, of dan tenminste nog met lotgenoten in aanraking kunnen komen. Onder het motto ‘gedeelde smart is halve smart’…

  Conclusie:
  De kinderen hebben genoten en weer wat geleerd, nu nog enkele volwassenen.

  ps: het is niet mijn intentie geweest om personen te discrimineren/te lasteren of op te roepen tot haat. Als dit wel het geval is geweest raad ik aan om het artikel opnieuw te lezen en na te denken wat het doel van de actie geweest is en uw blik te verruimen. Dan zal zelfs de persoon die negatieve spanning voelt zich vanzelf beter gaan begrijpen en innerlijke rust (sommige mensen noemen dit wijsheid) vinden. Alle personen die dit begrijpen zijn morgen van harte welkom.

  pps: complimenten voor de inzet van alle mensen die zich hebben ingezet om alle activiteiten voor iedereen tot leerzame ervaringen te maken.

 20. Wat zijn die kinderen goed!! Ik hoop dat ze enkele muren creatief onder handen nemen in alblasserdam. Het is er toch al zo saai en dat fleurt de boel weer op!

 21. SUPER GAAF WAS HET MAM!!!! Zo kwam mijn zoon van de week thuis. Ik zeg project geslaagd!

 22. koos en alblassertje,
  wat een onzin ik ben een van die leerlingen jullie hebben helemaal geen verstand van ons jij mag dat idioot vinden maar PETER heeft ook heel erg zijn best gedaan en jullie lopen ons aftekatten in plaats van dat hadden jullie ook kunnen denken ha wat leuk dat hun dat organiseren voor die kinderen.!!!!!!!!!!!!!!……..

 23. ik was ook mee. ik had die donald duck gemaakt.
  het was super leuk en ik ben niet van plan muren te onder te spuiten.iedereen vond het super leuk en jullie moeten gewoon ophouden met zeuren.

  ps:zoek een leven koos vriendloos

 24. Zolang men maar met milieuvriendelijke spuitbussen werkt, ben ik ervoor!! Wel een vreemde Donald Duck!!

 25. Begrijpelijk dat kinderen dit superleuk vinden dat zou ik op die leeftijd ook gevonden hebben maar hier word vergeten dat er wel de basis word gelegd om graffiti te spuiten en je bent wel heel erg kortzichtig als je denkt dat kinderen die de smaak te pakken hebben gekregen zich beperken tot een stuk papier in heel Alblasserdam zijn hiervan voorbeelden genoeg te zien en dat zijn echt geen mooie kunstwerken sommigen kunnen maar net hun eigen naam of tag schrijven Gekken en dwazen schrijven op muren en glazen zij men vroeger Maar de moeders zeggen toch maar mijn kind doet dat niet

 26. Dat niemand valt over een T-shirt met “He is stupid” erop! Dat kan toch niet! Zo laat je je kind toch niet naar school gaan!! Waar is het respect gebleven?

 27. koos echt waar wij doen dit een keer op een doek en jij denkt gelijk dat wij heel Alblasserdam onder de graffiti spuiten. Juist goede manier van denken joh.

 28. Ja, joh, laat de kinderen maar leren hoe je een muur vol kan kladden met graffiti. De overheid heeft namelijk toch niets beters te doen dan het financieren van schoonmaakwerkzaamheden om de graffiti te verwijderen, toch? Uiteindelijk zijn wij, belastingbetalers, hier de dupe van.

 29. volgend project een tatoo artiest op school en gelijk een piercing bij alle leerlingen?
  is ook suppergaaf man!

 30. Wat een onzin!
  En dan een verboden activiteit aanleren!
  “Ja, mam en nou ga ik de rest van Alblasserdam versieren” aldus toekomstig HALT klantje…
  Zou het nu niet zinvoller zijn om kinderen acceptabele normen en waarden bij te brengen, ook op openbare scholen?
  Alles beter dan dit toch… maar ik betaal er wel aan mee!
  Wie is de wethouder onderwijs?

 31. Die peter maakt best wel mooie dingen hoor kijk maar op zijn site hopelijk staan die op de daarvoor bestemde plaatsen en hij houdt zich ook bezig met tatoeëren toch een leuk idee voor een vervolg Misschien kunnen de kinderen dan hun naam op hun moeders arm te zetten of mamma met een mooi hartje er bij hebben ze dat ook vast geleerd

 32. Hee er komen toch van die zuilen in Alblasserdam… plakzuilen.. Lekkere plek om je graffitikunst op achter te laten.. of op de auto van de meester of juf….of schoolmuur… In wat voor tijd leven we eigenlijk?

 33. ben er niet bijgeweest maar voor alle angsthazen van het dorp, geloof me: Zo”n workshop wordt niet afgesloten met de opdracht : Nou kinderen, ga maar eens een mooie muur uitzoeken. Kinderen krijgen educatie, inzicht dat graffiti kunst is en niet voor iedereen de toekomst heeft. Alblasserdam is een waardeloze afspiegeling van de maatschappij, deze workshop heeft weer bijgedragen naar een stap in de goede richting. De een houdt van molens de ander van urban en street art. Tolerantie en respect. Door de conservatieve houding vertrekken talentvolle mensen als Peter uit zo’n dorp, zegt voldoende toch. Alblasserdam bestaat langer dan New York, kijk wat wij al hebben bereikt!? Maar wel de arrogantie om binnen het Makado huurprijzen gelijk aan topwinkelstraten hartje Amsterdam te rekenen. Genoeg opticiens in het dorp, open uw ogen en durf te veranderen.

 34. Tjonge jonge, wat zijn we weer lekker aan het oordelen en veroordelen! Zo jammer! De kids hebben een kunstwerk gemaakt met behulp van de graffititechniek. Ze staan toch nergens buiten gebouwen onder te spuiten?!

 35. Wat een gezeur zeg.
  Kunnen sommige mensen nou echt nooit eens positief zijn over de jeugd?
  Ze hebben een super leuke dag gehad.

 36. Ik ben een kind dat heeft meegedaan,En het is HEEL LEUK die negatieve reacties.

 37. Mensen zeurt toch niet zo, als die kinderen lol hebben gehad is het toch alleen maar goed.

 38. ik heb complimenten aan de kinderen ze zijn super MOOI GEWORDEN ik hoop jullie ook

 39. Ik lees de reacties van mijn oude dorpsgenoten. Gelukkig zie ik kleur en optimisme in veel opmerkingen maar wat ben ik blij dat ik als creativeling al jaren geleden ben verhuisd. Wat een beklemming, en wat een kleine referentiekaders. Peter, wat geweldig dat je dit voor je oude dorpelingen hebt gedaan. Mensen geef kleur aan je leven en de mensen om je heen!

 40. Anoniem; Peter heeft dit beslist niet gedaan voor zijn oude dorpelingen maar juist voor de jongere. Jij bedoeld wellicht “oud dorpsgenoten” en “oud dorpelingen”. En wat betreft dat hele graffiti spuiten; wie leert het ze nu weer af?? Uiteindelijk bureau HALT. En voor ik het vergeet; “mijn kinderen doen zoiets niet”.

 41. Nou zeg het is maar een t-shirt was zeuren mensen toch over wees is een keer positief over de jeugd het is maar een t-shirt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *