kroonappelsALBLASSERDAM – Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Duizenden organisaties die iets betekenen voor de samenleving, hebben hun activiteiten voorgedragen. Hieronder zijn vier Alblasserdamse initiatieven, te weten: Jeugdland, de Scouting, ‘Jij en ik’ en het Hoochhuis.

Er zijn drie categorieën: Jeugd, Buurt en Helpende Hand. De buurtkamer het Hoochhuis doet mee in de categorie ‘Buurt’, Jeugdland en de Scouting doen mee in de categorie ‘Jeugd’ en het magazine ‘Jij en Ik’ doet mee in de categorie ‘Helpende Hand’. Vanaf vandaag tot en met 17 maart kan iedereen een stem uitbrengen en zo het beschermpaar van het Oranje Fonds de weg wijzen naar de mooiste sociale initiatieven. De initiatieven met de meeste stemmen in de gemeente gaan door naar de volgende ronde. Stemmen kan via deze link: http://stem.kroonappels.nl/nl/vote.  Meer informatie over de initiatieven is hier te vinden.

50.000 euro
Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale initiatieven. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele koninkrijk kunnen maatschappelijke organisaties bestaande initiatieven voordragen in één van de drie categorieën. De drie uiteindelijk winnende organisaties  krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk € 50.000,= en een bronzen beeldje, uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning en Koningin.

Hoochhuis
“Wij vinden dat we mee moeten doen aan deze actie, vooral omdat in de Pieter de Hoochplaats voornamelijk ouderen wonen. In deze tijd van bezuinigen krijgen de mensen steeds meer behoefte aan een plek waar ze zich thuis kunnen voelen en mensen kunnen ontmoeten. Wij krijgen gemiddeld honderd bezoekers per week binnen, en proberen steeds leuke activiteiten te ontwikkelen. In ons Hoochhuis” kun je nog terecht voor een kopje koffie of een glaasje fris tegen een klein bedragje, en kun je gezamenlijk je hobby uitoefenen of een potje biljarten. In de wintermaanden houden wij eens per maand een bingoavond. Deze bingoavonden worden goed bezocht. Wij staan altijd open voor leuke initiatieven en iedereen uit de Pieter de Hoochplaats is er welkom.”

Jeugdland
“Jeugdland Alblasserdam bestaat al sinds 1966.Kinderen uit Alblasserdam kijken jaarlijks uit naar dit evenement. In vijf dagen bezoeken ruim 1600 kinderen deze dagen. Het is een toegankelijk evenement voor ieder kind van 6 t/m 12 jaar. Wij houden ook rekening met de lichamelijk gehandicapten kinderen. De groep met kinderen die niet op vakantie gaan wordt steeds groter. Met dit evenement bieden wij ieder kind een leuke vakantieweek. Door de samenwerking met de diverse verenigingen uit Alblasserdam maken ze ook kennis met de diverse sporten, theater, dans en muziek. Wij benutten dan ook graag deze kans om in aanmerking te komen voor de Kroonappel. Jeugdland Alblasserdam hoopt dat iedereen uit onze gemeente op dit initiatief stemt omdat het een voorbeeld is voor andere dorpen in het Koninkrijk.”

Jij en Ik
“Jij&iK magazine doet ook mee aan de Kroonappels van het Oranjefonds,in de categorie “helpende hand”. Het magazine voor mensen met een zeldzame aandoening zet zich niet alleen landelijk in maar wil ook graag meer bekendheid in het dorp waar het initiatief tenslotte vandaan komt. Overal leven mensen die geen idee hebben wat een zeldzame ziekte met je kan doen. En hoeveel invloed deze aandoeningen kunnen hebben op je gezinsleven. Ook Alblasserdam kent veel  hulpinstanties, scholen en mensen die er baat bij kunnen hebben dat er veel meer informatie wordt gedeeld over zeldzame aandoeningen. Met  1 miljoen Zeldzame zieken mensen in Nederland,woont er allicht iemand bij u in de buurt die ook lijdt aan een zeldzame aandoening.

Naast de grote inzet van onze vrijwillige redactie is ook veel geld nodig om met Jij&iK magazine 4x per jaar uit te komen. Denk aan, drukkosten,distributie en dat laatste is het meest belangrijke!

Jij&iK magazine moet overal komen te liggen!

Bij artsen, consultatiebureaus,ziekenhuizen,zorgkantoren maar vooral bij patiënten, ouders en mensen die allen te maken hebben met een zeldzame aandoening. Want waar haal je dit soort specifieke informatie vandaan wanneer je daar naar op zoek bent? En welke artsen kunnen je erbij helpen? Kortom, waar kan je terecht?! En wat houdt het voor een gezin met een zorgintensief kind in wanneer zei te maken krijgen met een zeldzame aandoening? Denkend aan de extra zorg en kosten die dit met zich mee brengt.

Stem dus op ons en maak het verschil! Het is fijn om iemand achter je te hebben staan die je steunt, je een schouder biedt wanneer je die nodig hebt en je de weg wijst wanneer je even niet meer weet waar de weg heen lijdt.”

Scouting
“Scouting is een wereldwijde organisatie, als Scouting Alblasserdam zijn wij er voor de jeugd van Alblasserdam en omgeving. Scouting Alblasserdam heeft 120 jeugdleden die elke zaterdag bij elkaar komen om het spel van scouting te spelen. Daarnaast zet Scouting Alblasserdam zich maatschappelijk in met de collecte voor Jantje Beton, schoonmaakacties in de omgeving van het dorp en proberen we andere verenigingen te helpen met gebruik van materialen. Scouting Alblasserdam wil zo laagdrempelig mogelijk zijn. Iedereen is welkom. Als het financieel niet haalbaar zou zijn, zoeken we een oplossing. Iedereen kan bij scouting meedoen. We respecteren iedereen om wie hij is en halen het beste in hem of haar naar boven. We brengen onze (jeugd)leden deze en andere waarden bij, waarden die in de rest van de maatschappij wel eens ondergesneeuwd raken. Scouting zal daarom in de toekomst ook een belangrijke instantie blijven met maatschappelijke functie.”

30 miljoen
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het Fonds ongeveer € 30 miljoen aan zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en van Vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Deel dit bericht via...